Secrete uluitoare din interiorul fabricilor Apple din China: plase anti-sinucidere la ferestrele dormitoarelor si 60 de ore de munca pe saptamana
La inceputul anului, mai multe ziare din Statele Unite au publicat materiale in care povesteau despre conditiile inumane in care lucreaza angajatii fabricilor de componente pentru iPhone si iPad din China. Si desi reprezentantii companiei americane au negat in prima instanta informatiile, seful Apple, Tim Cook, a mers saptamana trecuta in China, pentru a vizita fabrica Foxconn.
Copii de 13 ani care lucreaza in ture de 8 ore, program care depaseste frecvent 12 ore pe zi, saptamani intregi de munca fara zile libere sau salarii de doar cateva zeci de dolari sunt doar cateva dintre neregulile pe care le-a dezvaluit presa americana despre fabricile de componente pentru Apple din China.
In aceste conditii, numarul sinuciderilor in randul angajatilor a inceput sa creasca, ceea ce i-a determinat pe responsabilii Foxconn sa instaleze, la ferestrele caminelor in care sunt cazati muncitorii, plase pe care sa cada sinucigasii, pentru a atenua caderea pe pamant.
O analiza realizata de Bloomberg prezinta o serie de date surprinzatoare despre realitatile din fabricile de componente IT din China.
Incalcari grave ale legislatiei muncii
Un audit la Foxconn Technology Group, cel mai mare producator de iphone si iPad pentru Apple, a gasit incalcari „grave” ale legislatiei muncii din China. Foxconn a promis sa reduca orele de munca si sa ofere angajatilor conditii mai bune de munca, incercand sa calmeze controversele legate de incalcarea drepturilor lucratorilor, pe fondul sinuciderilor muncitorilor si al exploziilor din fabrica.
Numarul angajatilor care s-au sinucis a crescut
Cel putin 10 de angajati de la Foxconn s-au sinucis in 2010, mai mult numar decat in oricare alt an. Potrivit sondajelor realizate pe mai mult de 35.000 de angajati, acestia lucreaza multe ore peste program, mai multe zile in sir. De asemenea, orele suplimentare nu sunt platite.
Plase anti-sinucidere instalate in caminele angajatilor
In jurul cladirilor de dormitoare ale angajatilor, Foxconn a instalat plase care sa atenueze caderea, in cazul celor care vor sa se sinucida aruncandu-se de la etaj. Aceasta masura a fost luata ca un raspuns la val un de sinucideri care a atins apogeul in 2010.
Explozii in Yantai
Incendiul din Yantai, urmat de o explozie in Luna mai, a ucis trei muncitori de la fabrica Foxconn din Chengdu. Astfel de greseli se intampla deoarece angajatii sunt acaparati de sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca intr-un ritm foarte alert si nu mai sunt atenti la siguranta muncii. Sunt, de asemenea, expusi la praful de aluminiu, care este extrem de toxic.
Demonstratia angajatilor
Desi in aceste fabrici, demonstratiile sunt extrem de rare, in luna ianuarie a acestui an, aproximativ 150 de muncitori de la fabrica Foxconn din Wuhan au protestat impotriva planului companiei de a-i muta la o noua linie de productie. Unii membri au amenintat ca vor sari de pe acoperiul fabricii, iar 45 de angajati si-au dat demisia.
Tim Cook a vizitat fabrica din Zhengzhou
Dupa intreg scandalul aparut in presa, insusi directorul executiv al Apple, Tim Cook, a vizitat linia de productie de iPhone-uri de la Foxconn Zhengzhou Technology Park pe 28 martie.
Dupa discutii cu autoritatile chineze, Foxconn, cel mai mare producator mondial de electronice, va reduce de orele de lucru in conformitate cu limitele legale, pana in iulie 2013, si va recompensa angajatii pentru orele suplimentare.
Salarii marite
Angajatii de la linia de asamblare castiga mai putin de 2 dolari pe ora de lucru, uneori muncind peste 60 de ore pe saptamana asambland ipad-uri.
Foxconn a marit salariile lucratorilor sai din China de trei ori incepand cu anul 2010, prin dublarea salariul lunar de baza. Astfel un lucrator junior in Shenzhen, ia 1.800 de yuani (285 dolari) de la 900 de yuani, suma incasata cu 3 ani in urma.
In 2012, in lume vor fi mai multe telefoane decat oameni
Pentru prima data, in 2012, numarul de dispozitive mobile va depasi numarul de oameni, potrivit Bloomberg New Energy Finance. Mai mult de jumatate din telefoanele mobile ale lumii sunt facute in China.
Pe acelasi subiect: