In ceea ce priveste PC-urile, estimarile indica un numar de cinci milioane in prezent si 7,5 milioane in 2016, a spus Virtopeanu la conferinta dedicata business-ului de aplicatii mobile ZF Mobilio Apps & Business Forum, adaugand ca estimarea apartine Nokia Siemens Networks Romania.

Acesta a adaugat ca in 2011 pe piata locala au fost vandute 600.000 de smatphone-uri si 700.000 de PC-uri, potrivit Mediafax.

La randul sau, directorul diviziei Telecom a Samsung Romania, Sorin Manea, a afirmat ca vanzarile de smartphone-uri in Romania vor depasi in acest an un milion de unitati, cererea fiind ridicata.

"Vesti bune nu vin de la producatori sau de la operatori, ci de la piata, care a inceput sa ceara tot mai multe smartphone-uri, iar producatorii s-au pliat pe aceasta cerere. Asa cum am mai spus, estimez ca pe piata romaneasca se vor vinde in acest an un milion de smartphone-uri, dar cifrele de la inceputul acestui ma fac sa cred ca cifra va fi depasita. Piata este insetata de smartphone-uri. Trecerea este extrem de rapida, mult mai rapida decat se anticipa in a doua parte a anului 2011", a spus Manea.

In ultimul trimestru al anului trecut, 1 din 3 telefoane vandute a fost smartphone, ceea ce inseamna ca piata de aplicatii va creste.

"E clar ca piata nu are unde sa se duca decat in sus", a spus Virtopeanu. Potrivit acestuia, ciclul de inlocuire a unui smartphone este 11,5 luni, fata de 42 luni pentru PC.

In 2011, la nivel mondial, veniturile generate de aplicatii au fost de 12 miliarde de dolari, in crestere cu 50% fata de 2010.
In Romania, clientii au cumparat aplicatii software (jocuri, aplicatii de navigatie, utilitare) de pe piata externa de circa un milion de euro, potrivit lui Virtopeanu.

ZF Mobilio este organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu Vodafone, Nokia, Samsung si Penta Group.