"- Cu ce va pot ajuta?
 - Mi-am ratacit telefonul, ma puteti ajuta ?
  - Sa va ajutam? Va putem ajuta sa il blocam.
  - Nu puteti vedea unde este in momentul asta?
  - Nu il pot localiza. Mergeti la Politie, e un demers complex, dar sincer nu am auzit pe nimeni sa isi recupereze telefonul."

Radem, glumim, insa in viata reala aici se termina de obicei totul. Nu si cand aveti un telefon inteligent. De pilda, in cazul proprietarilor de iPhone este cat se poate de simplu. Trebuie sa intri pe iCloud, sa introduci contul si parola si vezi unde este dispozitivul tau.

Prima veste buna e ca dispozitivele sunt in aceasi cladire. Complicam putin lucrurile si spunem ca sunt si pe silentios. Aplicatia a prevazut insa si astfel de scenarii. Puteti trimite un sunet catre device-ul pierdut, chiar din fata calculatorului.

Asta este insa cazul fericit. Cand aparatul este furat, il puteti bloca sau puteti sterge toate datele din el. La fel puteti proceda si pentru un telefon cu android. Cel mai folosita aplicatie este Where's my Droid. Utilizatorii de Blackberry o pot folosi gratuit

"Ca sa iti gasesti telefonul fara sa fii agent secret trebuie sa ai conexiune la intrenet si GPS. Fara una dintre astea, sansele sunt zero",
explica Marius Malaias.

Informatia se poate dovedi extrem de utila pentru cele peste doua milioane de romani care au in acest moment un telefon inteligent si inca pe atatia care folosesc internetul in miscare.

"Sunt 3,9 milioane de utilizatori de internet activi",
afirma presedintele ANCOM, Marius Marinescu. Multi, dar sensibili cand vine vorba de gadgetul mobil. Un roman din trei renunta pe loc la ciocolata pentru telefon, 1 din 4 la cafea, 1 din 5 chiar la iubita sau la pretioasele zile de concediu.

Indifirent ca este destept sau nu, cel mai simplu este precautia: blocati PIN-ul si telefonul. Si fiti inventivi. Nu 0000 sau 1234.