RCS&RDS detine o licenta 3G in banda de 2.100 MHz, castigata la inceputul anului 2007 si valabila 15 ani, pentru care a platit 35 de milioane de dolari. 

"Dupa ce vom studia documentele prezentate de ANCOM vom decide pentru ce licente vom licita. In mod sigur vrem sa achizitionam licente pentru frecventele joase, de 800 si 900 MHz. Probabil ca vom licita si pentru celelalte licente in benzile de 1.800 si 2.600 MHz. Obiectivul nostru este sa furnizam clientilor nostri servicii 4G", a spus Valentin Popoviciu. 

Popoviciu spune ca tarifele anuntate de ANCOM sunt mari: "Ar fi trebuit sa fie mai reduse, sa tina cont de conditile din Romania".

El a adaugat ca RCS&RDS a investit un miliard de dolari in dezvoltarea retelelor companiei pana in 2010.

"Investitiile au continuat si acum cifra este mai mare", a mai spus Popoviciu, fara sa dea detalii. 

Operatorul si-a inceput activitatea in urma cu 16 ani si este prezent si pe pietele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia, Serbia, Spania si Italia.  RCS&RDS si-a dezvoltat propria infrastructura de telecomunicatii pe suport de fibra optica si acopera cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixa si mobila peste 200 orase din tara.  Compania este controlata indirect de catre omul de afaceri Zoltan Teszari.   

Si Vodafone Romania a anuntat ca poate lansa o retea de telecomunicatii 4G pana la finele anului, daca pretul licentei va unul rezonabil, similar celui inregistrat la alte licitatii din Europa, a declarat seful companiei, Inaki Berroeta. 

"Daca termenii licitatiei vor fi in asa fel incat sa distribuie intr-un mod potrivit spectrul radio si sa garanteze continuitatea serviciilor si predictibilitatea felului in care ne putem gestiona investitiile, iar costul va fi rezonabil, atunci vom fi pozitia de a investi si de a lansa servicii 4G in acest an. Cand spun un cost rezonabil ma refer la un pret care sa tina cont de nivelul inregistrat la alte licitatii similare din Europa. In conditiile enumerate, Vodafone Romania va avea pana la finele anului o retea 4G functionala in orasele din Romania", a spus reprezentantul operatorului.

Tehnologia 4G va permite transferuri de date la viteze de pana la 100 MB/s intr-o retea radio. Spre comparatie, retelele actuale ale operatorilor locali mobili asigura transferuri de date cu viteze de pana la 21,6 MB/s. 

Viteza ridicata de transfer a datelor va permite operatorilor sa furnizeze servicii de video streaming de inalta definitie (HD), supraveghere video HD, videoconferinta HD cu apel video si apel mobil, jocuri online, acces Internet in banda larga si aplicatii bazate pe media portal. 

De asemenea, tehnologia 4G va permite operatorilor sa faca fata cresterii exponentiale a traficului de date mobile si sa isi diminueze costurile operationale, in conditiile in care, in 2010, numarul de utilizatori de telefonie mobila in banda larga l-a depasit pe cel al utilizatorilor de telefonie fixa.

Un nou jucator ar putea intra in teren

Din 2012, numarul de operatori de telefonie mobila din Romania ar putea creste. Printre cei care si-au manifestat dorinta de a intra pe piata noastra se numara China Mobile, compania americana AT&T, cea mai mare companie de telecomunicatii din SUA, M3 Group si Telenor.
Guvernul negociaza cu mai multi operatori de telefonie mobila pentru a aduce un nou jucator pe piata din Romania.

Statul isi doreste ca astfel sa mareasca concurenta de pe piata, unde marii jucatori parca s-au obisnuit unii cu ceilalti. Aducerea unui nou operator ar avea drept consecinta preturi scazute la factura de mobil si incasari mai mari pentru stat din licentele de folosire a frecventelor. China Mobile, AT&T, M3 Group si Telenor si-au manisfestat interesul de a intra pe piata din Romania", a declarat Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, pentru Stirile ProTV, la inceputul lunii. 

China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata chineza, a anuntat ca numarul abonatilor a urcat cu 5,25 milioane, la 649,6 milioane, incluzand 51,2 milioane de abonati 3G. Valoarea brandului China Mobile ajunge undeva la 52 de miliarde de dolari.

Este o companie direct controlata de stat, dar in acelasi timp si una publica, listata la NYSE si bursa din Hong Kong. de la inceputul anului 2010, controleaza 70% din cota de piata.

China Mobile detine majoritatea clientilor chinezi, care platesc mai mult de 16 dolari pe luna operatorului.

Start in lupta telecom pe o piata cat 3% din PIB-ul Romaniei. Costul de pornire al licentelor de telefonie mobila: 726,8 mil.euro

Autoritatea de reglementare in telecom, ANCOM, a anuntat, miercuri, ca in jurul datei de 1 mai va fi publicat caietul de sarcini pentru cele 56 de licente de comunicatii mobile in benzile de frecvente de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz. 

Costul de pornire al tuturor licentelor insumeaza 726,8 milioane de euro si variaza intre 800.000 si 40 milioane de euro, in functie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani. 

Astfel, fiecare licenta valabila pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro pe bloc in banda de 1.800 MHz si 4 milioane pe bloc pereche si 3 milioane pe bloc in banda de 2.600 MHz. 

Pentru blocurile de frecvente care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane de euro in banda de 900 MHz si 800.000 de euro in banda de 1.800 MHz.