Oficialii Apple au declarat ca telefoanele mobile si tabletele Samsung din linia Galaxy au copiat iPhone-ul si iPad-ul si, in consecinta, au intentat procese companiei nipone in Statele Unite, Australia si in alte tari.

Samsung, ale caror produse au la baza software-ul Google Android, a facut recurs.

"Nu exista nici o indoiala ca decizia instantei va avea un efect negativ asupra Samsung. Samsung este este in lupta cu Apple pe mai multe fronturi, fapt ce ar putea duce la o scadere temporara a vanzarilor si cresterii costurilor legate de litigii", a declarat Lee Seung-Woo, analist la firma de investitii Shinyoung Securities din Seul.

Purtatorul de cuvant al Apple, Kristin Huguet, a confirmat faptul ca producatorul IT a obtinut o decizie favorabila in privinta interzicerii vanzarii Samsung Galaxy pe piata europeana, dar nu a dat nicio explicatie legata de faptul ca Olanda face exceptie.

Apple a vandut 14 milioane de tablete iPad in prima jumaate a acestui an la nivel mondial, comparativ cu 7,5 milioane de tablete Galaxy Tab, conform estimarilor analistilor.

Cum sta situatia in Romania

In ceea ce priveste Romania, "vanzarea produselor care au fost deja distribuite pe piata locala nu va suferi nicio restrictie, iar comercializarea acestora va continua în termenii optimi", spun reprezentantii Samsung.

In plus, ei mai arata ca aceasta decizie a Judecatoriei din Germania nu influenteaza in niciun mod alte proceduri legale depuse la instantele judecatoresti din Europa sau din alte regiuni.

Ce spun avocatii

"Prin inregistrarea unui model comunitar, titularul (n.red. Apple) dobandeste un drept exclusiv unitar pe intreg teritoriul Uniunii Europene in legatura cu aspectul exterior al unui produs", spune Iulia Ghita, avocat in proprietate intelectuala a NNDKP. Astfel, in cazul incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala, "competenta teritoriala apartine, ca regula, instantei statului membru pe teritoriul caruia paratul isi are domiciliul sau, daca acesta nu are domiciliul intr-unul dintre statele membre, in fata instantelor oricarui stat membru in care are o unitate. Instanta competenta in domeniul desenelor/modelelor comunitare poate hotari in privinta faptelor de incalcare comise pe teritoriul oricarui stat membru, si poate, de asemenea, dispune masuri provizorii sau conservatorii care, sub rezerva procedurilor impuse in scopul recunoasterii si executarii acestora, sunt aplicabile pe teritoriul oricarui alt stat membru", mai arata aceasta.

 

Razboi Samsung - Apple: sud-coreenii cer SUA interzicerea importului de iPhone, iPad si iPod

Razboiul tehnologiilor: Apple a dat in judecata Samsung