Pacaleala periculoasa pe Facebook! Ai grija ce aplicatii folosesti
Se poate sa-ti placa multe lucruri pe Facebook si chiar sa le marchezi cu "Like". Din pacate, insa, nu exista nicio posibilitate sa-ti arati dezacordul fata de un anumit tip de continut. Asta desi ai putea intalni oricand butonul "Dislike".
"Dislike" apare ca optiune la actualizarea status-ului. Dar, mare atentie! Atunci cand da click pe acest buton buclucas, utilizatorul are toate motivele sa "urasca" pagina accesata. De ce? Totul este o pacaleala pentru a-ti fi furata identitatea ori pentru lansarea de mesaje spam de pe contul tau.
"Feriti-va de falsul buton ‘Dislike’ de pe Facebook. Ca de obicei, va sfatuim sa nu accesati link-uri suspecte pe Facebook", se arata intr-un comunicat al retelei de socializare. "Incercam sa stopam cat mai repede cu putinta extinderea acestei amenintari. Daca observati ceva suspect, raportati-ne imediat problema si avertizati-va prietenii", continua avertismentul companiei.
La prima vedere, butonul "Dislike" pare a fi ceva destul de sofisticat, insa Graham Cluley, consultant senior in cadrul companiei de securitate Sophos, spune ca au mai existat cel putin trei atacuri care functionau dupa acelasi principiu. "A fost pacaleala cu ‘Justin Bieber trying to flirt’, cea cu ‘Student attacked his teacher and nearly killed him’ si cea cu ‘World's worst McDonald's customer’, insa exemplele pot continua", spune el.
"Acum, diferenta o face faptul ca butonul ‘Dislike’ este o optiune foarte solicitata de catre utilizatori, iar naivii musca momeala", adauga Cluley.
Ce probleme poti avea daca apesi pe butonul "Dislike"?
Intai si-ntai, un necunoscut are acces deplin la numele si adresa de mail a utilizatorului, la fotografii, la lista de prieteni, conditii propice pentru un furt de identitate online.
Si daca asta nu te sperie, ideea ca oricine iti poate folosi contul pentru a trimite mesaje nedorite nu are cum sa te lase indiferent. Ele pot contine inclusiv link-uri malitioase, virusi sau pot fi spamuri. "Este o oportunitate de vis pentru un atacator cibernetic", considera Cluley.
In sfarsit, victimele acestei pacaleli ar putea privi neputinciosi cum hackerii le actualizeaza pozele si fisierele video cu continut ofensator ori daunator. "Ca si cum i-ai da cheile masinii unui impatimit de adrenalina la volan si i-ai spune: ‘Du-te si distreaza-te!’. Riscul este urias", afirma Cluley.
Sfatul specialistului: Gandeste-te de doua ori inainte sa dai click pe un link sau sa permiti unei aplicatii sa-ti acceseze profilul de pe Facebook.