Procesul este ca si pierdut pentru Oracle, deoarece chestiunea pe care s-a dat verdictul era o piesa centrala in cazul construit de companie, scrie Reuters, preluata de Mediafax.

Decizia reprezinta o lovitura grea pentru Oracle, care spera la despagubiri peste un miliard de dolari.

Oracle a acuzat Google ca platforma Android "calca in picioare" drepturile de proprietate intelectuala asupra limbajului de programare Java. Google a raspuns ca nu a incalcat vreunul dintre brevetele Oracle, iar compania nu poate impune copyright pe anumite portiuni ale Java, limbajul de programare fiind open-source, adica disponibil publicului larg.

Daca ar fi castigat, Oracle ar fi incasat sume uriase, dat fiind succesul comercial al smartphone-urilor si tabletelor echipate cu sistemul de operare Android, noteaza Reuters.

Pentru Oracle si carismaticul Larry Ellison, directorul general al companiei, procesul impotriva Google a fost prima actiune in justitie programata pentru acest an impotriva unor nume grele din industria IT. Saptamana viitoare incepe judecarea unui nou proces, impotriva Hewlett-Packard (HP).

Purtatorul de cuvant al Oracle, Deborah Hellinger, a declarat ca grupul va continua sa protejeze si sa sustina limbajul de programare Java. "Oracle a prezentat dovezi coplesitoare la proces, care arata ca Google stia ca urma sa fragmenteze si sa pagubeasca Java", a afirmat acesta.

Avocatii Oracle pareau "ingroziti" dupa citirea verdictului, in timp ce reprezentantii legali ai Google zambeau si se felicitau.
Avocatul general al Google, Kent Walker, a afirmat ca operatorul celui mai cunoscut motor de cautare a considerat importanta transmiterea unui mesaj prin castigarea disputei in instanta, si nu la masa negocierilor.

Desi juriul a considerat ca Oracle a demonstrat incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala asupra unor parti din Java, juratii nu au putut conveni in unanimitate daca Google putea utiliza legal acele materiale.