Cel mai nou model iphone 4S s-a lansat in China abia in luna ianuarie, fapt care i-a determinat probabil pe unii clienti chinezi sa amane investitia intr-un smartphone Apple, dincolo de trimestrul al patrulea al anului trecut, potrivit companiei de cercetare Gartner.

Vestile proaste continua pentru Apple, asadar. Zilele acestea, retailerii din China au inceput sa retraga tabletele iPad din magazine in asteptarea deznodamantului unui proces al gigantului american cu o companie locala privind brandul ipad.

Sa nu uitam si ca fabricile furnizorilor au devenit tinta unor critici dure privind salariile mici si conditiile grele de munca. 

Se estimeaza ca numarul utilizatorilor de telefonie mobila din China va depasi un miliard in acest an, iar Samsung, Nokia, Apple si companiile locale Huawei si ZTE sunt prinse intr-o lupta dura pentru a castiga o "felie" cat mai consistenta din cea mai mare piata din lume, care are totodata unul dintre cele mai bune potentialuri de crestere. 

Apple a redevenit in trimestrul al patrulea cel mai mare producator de smartphone-uri din lume, devansand grupul Samsung, potrivit datelor Gartner, insa a cazut pe pozitia a cincea in China, fiind depasit de ZTE. 

Insa cota de piata a grupului american in China a scazut puternic, la 7,5% in trimestrul patru, de la 10,4% in cel anterior.  Samsung, principalul rival al Apple la nivel mondial, a reusit sa urce pe primul loc in China in ultimele trei luni ale anului trecut, impingand liderul traditional Nokia pana pe locul al doilea. 

Grupul sud-coreean a acaparat 24,3% din piata chineza in trimestrul patru, in timp ce cota de piata a Nokia s-a injumatatit in 2011, de la peste 40% in primul trimestru la sub 20% in ultimele trei luni.  ZTE a avut de asemenea o evolutie spectaculoasa in China in 2011, incheind anul cu o cota de piata de 11%, fata de 3% in primul trimestru.  Gartner estimeaza scaderea cotei de piata a iPhone la nivel mondial in primele doua trimestre ale acestui an, odata ce entuziasmul determinat de lansarea modelului 4S va pierde din intensitate.