Nokia lanseaza un telefon premium din aur si cristale. Ce stie sa faca VIDEO

Investitorii au redus preturile titlurilor producatorului finlandez de telefoane mobile, ingrijorati de avertismentul grupului Nokia privind profitul si capacitatea de a recupera din cota de piata pierduta.

Cotatia actiunilor a scazut astazi cu 9,6%, situandu-se in jurul valorii de 4,3 euro.

Nokia, tot mai slaba in fata Apple

Potrivit anuntului de ieri al oficialilor companiei, vanzarile de telefoane mobile din trimestrul al doilea vor fi sub nivelul estimat anterior, invocand conditiile dificile din Europa si China. Din acest motiv, gigantul Nokia ar putea pierde teren in fata rivalului Apple, scrie si Daily Mail.

„2011 va fi un an dificil pe care sper ca il vom trece cu bine”, a spus directorul general al Nokia, Stephen Elop, in cadrul unei conferinte de presa de la Hotelul Intercontinental din Londra.

Grupul face tranzitia la soft Microsoft de la platforma Symbian folosita in prezent, parte a unui proces de restructurare a diviziei de productie de telefoane, inceput in urma cu trei luni de Elop.

Principala ingrijorare a analistilor este ca Nokia nu va putea sa recupereze o parte importanta a cotei de piata chiar si dupa lansarea telefoanelor bazate pe softul Microsoft.

"Vom continua sa evitam actiunile Nokia, intrucat vanzarile de telefoane cu soft Symbian scad mai rapid decat ne asteptam si suntem sceptici ca noile telefoane Windows vor putea inlocui profiturile pierdute", a afirmat Stephen Patel, analist la compania Gleacher & Co.

Cocurenta dura din partea Apple si Google, dar si a producatorilor de telefoane mai ieftine scad atat vanzarile, cat si preturile Nokia.