Oficial, Iphone 5 nu se vinde inca in Romania, insa operatorii GSM si magazinele online au deschis lista de comenzi. Sute de romani au platit deja pentru un astfel de aparat desi nu l-au tinut niciodata in mana.

"Cererea online pentru iPhone 5 este de trei ori mai mare decat pentru modelul precedent, asta si datorita ofertei foarte bine primite de clienti", explica Cristina Patesan, manager Orange.

"Noi, romanii, ne-am dorit intotdeauna ce e mai nou. Cu siguranta cei care vor un iPhone 5 si-l vor cumpara indiferent de pret, dar eu le recomand totusi sa astepte o saptamana - doua si il vor lua la un pret accesibil", spune si Mihai Petrascu, director Evomag.

In prezent, pe internet un iPhone 5 se vinde si cu 4.500 de lei fara abonament. Va costa cu 1.000 de lei mai putin la lansarea oficiala din 2 noiembrie.

Mai mult vor avea insa de castigat cei care se multumesc cu un aparat de generatie veche. Daca vreti sa investiti putin intr-un telefon inteligent, sfatul specialistilor este sa aveti rabdare. De pilda, un iPhone 4S costa la lansare 3.000 de lei. Acum a ajuns sa coste 2.200 lei. Si mai mult s-a ieftinit concurentul sau principal Samsung Galaxy S2, care costa atunci cand a aparut pe piata 2.500 de lei, iar acum "doar" 1.600 de lei.

"Acum avem o crestere buna. Pot sa va spun ca 40% dintre vanzarile noastre sunt telefoane inteligente", sustine si Inaki Berroeta, CEO Vodafone Romania.

In prezent, 2,5 milioane de romani au in buzunar un telefon inteligent.