La un an de cand a fost pus in functiune, sistemul national electronic de plata a impozitelor este aproape inutil
A fost utilizat de cel mult un cetatean dintr-o mie pentru ca foarte putine primarii au intrat in sistem. Si asta desi jumatate dintre romani si-ar dori sa plateasca darile "on-line" sau cu cardul. Daca ar putea.
Locuitorii din Satu-Mare pot achita impozitele doar stand la cozi, desi ar prefera sa-si poata folosi cardurile.
"- Mult mai simplu. Deci m-am dus la banca, am scos banii, am venit, deci e ...
- Pierdere de vreme ?
- Sigur ca da!"
Cine vrea obtina reducere de 10 % trebuie sa se deplaseze la primarie. "Estimam cam in termen de 30 - 40 de zile va fi functional. Trebuie sa alegem banca cu care vom lucra", precizeaza Dan Mirel, seful serviciului de Taxe si Impozite din Satu Mare.
In toata tara mai putin de 60 de primarii, din cele 3.200 s-au insris in sistmul de plata on-line. Culmea este ca nu toate sunt localitati mari.
"Ma inteb cum de avem solicitari si se grabesc sa foloseasca acest sistem primarii cum ar fi San Nicoalu Mare, Luncavita si Videle, si nu avem cereri de la orase mari din Romania", a declarat Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor.
"Toate aceste lucruri se intalnesc cu functionarul care este foarte darz... daca se poate sa inventeze o semnatura, o stampila pe care sa o puna numai el este grozav..."
Este adevarat, si romanii sunt invatati mai mult cu ghiseul. Primaria sectorului 4 accepa plata on-line cu cardul, dar putini locuitori au folosit-o.
"Noi ne apropiem de 1.000 de la inceputul anului, dar probabil ca din motive de securitate ei prefera sa vina aici la ghiseele noastre", spune Hrant Oundjan, directorul de Impozite si Taxe locale al Primariei Sectorului 4.
"- Am preferat sa vin cu bani cash....
- E mai comod sau e mai sigur ?
- E mai sigur, e mai sigur."
Impozitele pentru casa si masina pot fi platite pana pe 31 martie, dupa care se adauga penalitati.