Autoritatile cer asta din cauza apelurilor false la 112 si a fraudelor tot mai numeroase.

Dupa intrarea in vigoare a acestui proiect, posesorii de cartele PrePay vor avea sase luni la dispozitie sa-si contacteze operatorul de telefonie mobila si sa isi dea datele. Daca nu fac acest lucru, companiile le vor suspenda automat numarul.
Pentru utilizatorii noi, prezentarea unui bulentin la cumparare va deveni obligatorie.

Mai multe tari din Uniunea Europeana aplica deja aceste reguli.

In prezent, 60 % dintre cartelele de pe piata de la noi sunt preplatite.

Numele, prenumele si codul numeric personal, acestea vor fi datele pe care veti fi obligati sa le puneti la dispozitia operatorilor de telefonie mobila chiar daca aveti de ani cartela PrePay.

Este mare nevoie de aceasta modificare, spun autoritatile. Si nu doar pentru ca, in prezent, 90% dintre apelurile la numarul de urgenta 112 sunt false si sunt date de pe astfel de cartele. Mai sunt si loteriile fictive, cu numerosi pagubiti.

Exista insa si nemultumiti. "Cu luarea acestor date vor vrea sa te localizeze, sa stie unde esti", spun ei.

Nici operatorii nu au primit prea bine vestea. "In actuala sa forma, proiectul de lege nu numai ca nu rezolva problema apelurilor abuzive la serviciul 112, dar va avea si un impact negativ major asupra celor care folosesc in mod legitim acest tip de servicii preplatite", spun acestia.

Initiativa noastra este regula veche in Uniunea Europeana. In 15 tari este interzisa vanzarea unei cartele PrePay fara prezentarea unui act de identitate.

Ce se intampla in alte tari?

Operatorii de telefonie din tari precum Germania, Italia, China sau Grecia cer un act de identificare persoanelor care vor sa cumpere un abonament de telefonie sau chiar o cartele prepaid.

Daca vrei sa calatoresti in strainatate trebuie sa stii ca exista numeroase tari unde ai nevoie de un act de identificare - buletin, pasaport - pentru a-ti cumpara o cartela SIM. Iar prevederea se aplica si in cazul abonamentelor, dar si a cartelelor preplatite.

Si in Germania si in Grecia se aplica aceeasi politica. Exista cazuri in care ai nevoie de un buletin de Germania pentru a-ti putea achizitiona o cartela preplatita.

In China, autoritatile spun ca numarul telefoanelor cu cartele neinregistrate a depasit 800 de milioane, potrivit celor de la New York Times. Asta inseamna ca aproximativ 40% dintre mobilele chinezilor intra in aceasta categorie. Iar pentru a descuraja fraudele sau afacerile ilicite derulate cu ajutorul acestor SIM-uri, guvernul de la Beijing le-a ceurt locuitorilor sa-si inregistreze cartelele pana in 2013, altfel le vor fi suspendate serviciile de telefonie.

Bulgaria limiteaza numarul de cartele prepaid detinute de utilizatori!

Comisia de Reglementare a Comunicatiilor din Bulgaria a propus ca numarul de cartele pe care poate sa-l cumpere o persoana fizica sa fie limitat la trei SIM-uri.

In cazul companiilor, numarul de cartele va fi egal cu cel al angajatilor.

Nu este prima masura de acest fel impusa de Bulgaria! Anul trecut, autoritatile din statul vecin au decis ca posesorii de cartele prepaid sa-si inregistreze SIM-urile la operatori pentru a reduce eventualele fraude. Si asta dupa ce s-au inmultit cazurile de rapiri in care erau folosite cartele prepaid care nu puteau fi localizate.

Citeste si Toate telefoanele vor putea fi ascultate! Companiile de telefonie, obligate sa ceara datele utilizatorilor de cartele PrePay