Cea mai noua gaselnita din domeniu se numeste... 3D. Suntem invadati deja de filme tridimensionale in cinematografe. Ideea nu este noua in domeniu, dar cineastii incearca sa o revigoreze la jumatate de secol dupa primele tentative.

Unii au reusit mai ales cu filme de animatie cum ar fi Avatar sau Alice in Tara Minunilor. Eu unul inca mai astept filme 3D autentice cu actori in carne si oase, care sa ma convinga de ce merita sa ma invat cu ochelarii enervanti.

Cinematografia a dat asadar tonul unor inovatii si in domeniul televizoarelor, care trebuie evident sa tina pasul. Asa a aparut o noua dinastie a inovatiilor care se lupta pentru spatiul de pe comoda din sufragerie. Am aruncat si noi o privire la cele mai noi aparitii din magazinele de la noi. Nu va spun mai mult decat ca am gasit printre acestea si primul televizor care costa cat o casa.

Cat costa o astfel de reactie... WOW? Va puteti uimi in propria sufragerie pentru suma modica de... 75.000 de euro. Adica pretul unei case pe pamant sau a unui apartament spatios in centru.

Vanzatorii recunosc ca au printre clienti oameni care pun pret in primul rand pe imagine. Dar si specificatiile tehnice ajuta. Diagonala este cat un baschetbalist, 216 cm, iar ecranul este 3D la rezolutie FULLHD. Vorbim despre o piesa grea in domeniu si la propriu si la figurat pentru ca se transporta doar cu macaraua. Are o jumatate de tona.

Sa trecem de la categoria lux, la cea de volum a industriei cu preturi de 30 de ori mai mici. Unul dintre cele mai mari televizoare 3D cu plasma costa acum putin peste 2.000 de euro si seamana cu o tableta uriasa.

Pasionatii de 3D nu au insa la dispozitie prea multe optiuni. Exista putin filme disponibile in stereoscopie si sunt de obicei scumpe. Tot mai multe competitii sportive vor fi insa transmise in viitor si in 3D. Au aparut chiar si jocuri PC. Din pacate nu oricine se poate uita la un astfel de televizor, si chiar si cei sanatosi trebuie sa evite sa stea cu orele. Exista contraindicatii clare pentru cei care au probleme neurologice sau de vedere, copii sau batrani cu probleme de vedere.