Istoria IBM incepe in iunie 1911, cand trei companii care produceau cantare, ceasuri si alte masinarii au fuzionat intr-una singura numita atunci Computing Tabulating Recording Co. Abia in 1924, numele a fost schimbat in IBM. Si odata cu asta, compania a inceput sa produca taietoare pentru branza si dispozitive care puteau citi datele de pe cartelele perforate. Astfel, pana in 1930, IBM tinea evidenta a peste 26 de milioane de astfel de dispozitive.

Cel care a revolutionat insa conceptul IBM este Thomas J. Watson si apoi fiul sau. Cei doi au ghidat compania in era digitala, de la cartele pana la primul calculator. Pana in anii 60, IBM era singura companie aflata in topul 500 Fortune, clasandu-se chiar printre primele 10. In acea perioada, IBM a cheltuit o suma impresionanta pentru anii '60 - cinci miliarde de dolari pentru a dezvolta o gama de calculatoare pentru birou.

Hardul magnetic si discheta au fost introduse in 1971, urmate apoi de sistemul de procesare al tranzactiilor, folosit la bancomate. Chiar si asa, din anii '80 a inceput declinului marelui Albastru. In 1981 a lansat primul calculator de birou, insa nu a reusit sa puna la punct si software-ul pentru el, dezvoltat apoi de Microsoft.

Pana la sfarsitul anului 1999, valoarea de piata a Microsoft era de trei ori mai mare decat cea a IBM, si mai ridicata decat a oricarei alte companii americane.

Unde a gresit IBM

Pe parcursul ascensiunii Microsoft, IBM a fost vazuta ca un Goliat greoi, de moda veche, care nu putea face fata revolutiei industriei calculatoarelor. "Big Blue" pierdea miliarde de dolari pe an la inceputul anilor '90 si a fost aproape sa se destrame. Insa, in mai, IBM a depasit Microsoft, vechiul sau rival, ca valoare de piata pentru prima data in 15 ani, marcand un nou punct de cotitura in istoria agitata a doua dintre cele mai vechi si mai reputate companii din sectorul tehnologiei.