Grupul elen OTE isi vinde operatiunile din Bulgaria, pentru a-si finanta datoriile
Grupul elen OTE, cel mai mare operator telecom din sud-estul Europei, intentioneaza sa vanda unitatile pe care le are in Bulgaria, pentru a-si putea finanta datoria de 3,4 miliarde de euro, care ajunge la maturitate in urmatorii doi ani, potrivit Reuters.
“OTE ia in considerare o posibila vanzare a unitatilor pe care le detine in Bulgaria - Globul si Germanos Telecom Bulgaria, operatiuni pentru care planuieste sa inceapa procedurile necesare”, au anuntat oficialii companiei.
In Bulgaria, OTE detine Globul, al doilea cel mai mare operator de telefonie mobile din tara, cu 36% din piata si cu 4,3 milioane de clienti, precum si retailerul de produse electronice Germanos.
Analisti din industrie sustin ca operatorul turcesc Turkcell ar putea fi interest sa prea Globul, in conditiile in care compania turceasca a fost interesata si de preluarea operatorului bulgar Vivacom la inceputul anului, dar proprietarii au amanat vanzarea.
OTE, care este detinut in proportie de 40% de Deutsche Telecom, a raportat un profit considerabil pe primul trimestru al anului, in urma vanzarii partii de 20% pe care o avea la operatorul sarb Telecom Srbija.
Operatorul elen a avut se suferit in ultimii ani pe principalele sale piete din Grecia si Romania, ca urmare a creizei financiare, clientii indreptandu-se catre concurentii sai mai ieftini.
In Romania, grupul OTE 54% din Romtelecom, precum si operatorul de telefonie mobila Cosmote si retaileul telecom Germanos.
La inceputul lunii, agentia de evaluare finaciara Moody’s a scazut ratingul operatorului elen de telecomunicatii OTE cu o treapta, de la nivelul "B3" la "Caa1", cu perspectiva negativa, ca urmare a riscului sporit de iesire a Greciei din zona euro.
Este pentru a doua oara in mai putin de o luna cand Moody's retrogradeaza ratingul OTE. La sfarsitul lunii mai, Moody’s a redus calificativul OTE cu o treapta, la nivelul "B3", si l-a plasat sub supraveghere cu implicatii negative. Calificativul privind probabilitatea de default (incetare de plati) a fost revizuit de la "B3" la "Caa2", cu perspectiva negativa.
Retrogradarea cu doua trepte a ratingului de default la "Caa2" arata ca OTE se confrunta cu un risc sporit de incetare de plata a datoriilor, din cauza faptului ca mare parte din acestea sunt supuse legislatiei elene si susceptibile pentru redenominare.
Pe acelasi subiect: