Google zdrobeste estimarile. Actiunile companiei au crescut cu 6%, dupa publicarea raportului financiar
Vanzari solide de publicitate si un bun control al costurilor. Profitul net al Google a crescut cu 28% in trimestrul al treilea, la 2,7 miliarde dolari. Veniturile au urcat cu 34%, la 9,7 miliarde dolari. Aceste rezultate ale liderului autoritar pe piata cautarilor si publicitatii pe internet au zdrobit estimarile analistilor.
In primele noua luni, veniturile totale ale companiei au urcat cu 31%, de la 20,8 miliarde de dolari la 27,3 miliarde de dolari. Profitul net a avansat cu 18%, de la 5,9 miliarde de dolari la 7 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al Google.
Astfel, profitul din trimestrul al treilea este echivalent cu 9,72 dolari/actiune, fata de media estimarilor analistilor contactati de Reuters, de 8,74 dolari/actiune.
Anterior publicarii acestor rezultate, asteptarile privind cresterea industriei publicitatii online erau pesimiste, din cauza perspectivelor economice negative, in special in Europa.
Veniturile din trimestrul al treilea si performantele in general ale Google indeamna la optimism pentru trimestrul al patrulea, considera analistii.
"Continua sa ne arate ca nu sunt imuni la piata, dar vor avea performante mai bune decat jucatorii traditionali", comenteaza analistul Macquarie Ben Schachter. Cererea solida pentru servicii de publicitate pe pietele emergente, in principal Asia, si evolutia solida a afacerilor pe segmentul mobil si al display advertising-ului au ajutat semnificativ rezultatele Google in trimestrul al treilea, a aratat el.
Actiunile Google au urcat la peste 594 dolari pe unitate in sesiunea de tranzactii electronice dupa ce au inchis in urcare cu 1,91% sedita de joi pe Wall Street.
Directorul general al companiei, Larry Page, a declarat ca reduce portofoliul bogat de proiecte si canalizeaza resursele catre afacerile cu potential mai ridicat de profit. Astfel, Google investeste mai mult in afacerile mobile, unde concureaza in principal cu Apple, producatorul iPhone. Sistemul de operare Android dezvultat de Google, deja cea mai raspandita platforma smartphone dupa vanzari, castiga tot mai multa cota de piata. In prezent, numarul de telefoane cu Android vandute este estimat la 190 de milioane, de la 135 milioane in iulie.
Citeste si: