Google a anuntat ca va oferi continut necenzurat, in limba chineza, prin ramura motorului de cautare din Hong Kong. Acest serviciu este construit special pentru utilizatorii din China si distribuit prin serverele din insula. Executivul chinez a reactionat imediat si a dat un raspuns companiei americane.

Agentia de stiri controlata de guvernul chinez, Xinhua, a lansat un comunicat de presa in care critica decizia companiei americane, informeaza tomshardware.com.
 
„Google, fiind cel mai mare motor de cautare din lume, ar trebui sa inteleaga ca o regula acceptata la nivel international este ca indiferent in ce tara ai afacerile trebuie sa respecti legile de acolo. In fond nici o tara nu lasa liber accesul la continut pornografic sau violent, jocuri de noroc online, materiale supersitioase sau care sunt indreptate subversiv impotriva guvernului, separatism etnic, extremism religios, rasism, terorism si sentimente xenofobe”, se arata in comunicat.

Comunicatul de presa se incheie cu inca un apel catre Google sa nu se politizeze si ii asigura ca indiferent daca pleaca din China, nu isi vor schimba felul in care este reglementat internetul.

„Ambitia unei singure companii de a forta schimbarea regulilor si a sistemului legislativ este ridicola. Google nu trebuie sa se politizeze pentru ca isi va pierde credibilitatea intre cetatenii chinezi. Acest fapt va face din Google cel mai mare pierzator”, se precizeaza in comunicat.

In timp ce Google acuza guvernul de la Beijing ca atenteaza la libertatea utilizatorului de internet, presa chineza acuza Google ca are relatii cu serviciile de informatii americane si ca nu este nimic altceva decat un un instrument politic al Statelor Unite.

In China, Google detine 36% din piata de cautari online, iar motorul de cautare local, Baidu 58%, conform firmei de cercetare Analysys International.

Totodata, analistii considera ca Google se expune unor riscuri pe care inca nu le cunoaste, sfidand guvernul chinez pentru ca acesta ar putea bloca in mod complet serviciile Google.

Citeste AICI si stirea Mediafax!