Livrarile de PC-uri au avansat cu 1,9%, la 89 milioane de unitati, fata de asteptarile analistilor privind un declin de 1,2%, potrivit firmei de cercetare Gartner. O alta firma de cercetare, IDC, a raportat, de asemenea, o crestere neasteptata in primele trei luni ale anului.

Avansul pietei sugereaza ca piata PC-urilor depaseste efectele crizei datoriilor din Europa si deficitul de hard disk-uri, cauzat de inundatiile de anul trecut din Thailanda. Totusi, aprovizionarea insuficienta cu hard disk-uri a crescut dificultate retailerilor in a derula promotii agresive si de a atrage cumparatorii cu buget mai redus, potrivit Gartner.

Un numar tot mai mare de consumatori se reorienteaza catre alte tipuri de dispozitive, precum smartphone-uri si tablete.
"Segmentul consumatorilor a continuat sa afecteze cresterea pietei, intrucat cererea pentru PC-uri a fost redusa", a declarat, intr-un comunicat, Mikako Kitagawa, analist la Gartner.

Avansul livrarilor semnaleaza ca ritmul de crestere s-ar putea accelera "semnificativ" pana la sfarsitul anului, noteaza, intr-un raport separat, Loren Loverde, analist la IDC.

Producatorii de PC-uri vor beneficia de revenirea la normal a aprovizionarii cu hard disck-uri si a lansarii de catre Microsoft a unei noi versiuni de Windows, potrivit IDC.

Hewlett-Packard a ramas liderul pietei in primul trimestru, cu 17,2% din livrari la nivel mondial, urmat de Lenovo, Dell, Acer si Asustek Computer, arata datele Gartner.

Regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa a depasit asteptarile, cu un avans al livrarilor de 6,7%, in timp ce in Asia evolutia a fost mai slaba decat asteptarile. In SUA, s-a inregistrat o scadere de 3,5%.

Piata PC-urilor din SUA a scizut anul trecut pentru prima data in ultimul deceniu.