60 de oameni protesteaza la Oradea impotriva ACTA. Au adus calculatoare si monitoare in Piata Unirii: "Ne simtim supravegheati"
Aproximativ 60 de persoane protesteaza, sambata dupa-amiaza, in Piata Unirii din centrul municipiului Oradea, fata de ACTA, oamenii cerand ca acest tratat sa nu intre in vigoare, scrie Mediafax.
Protestatarii au adus in fata statuii lui Mihai Viteazul din Piata Unirii din Oradea mai multe calculatoare si monitoare, pentru a transmite mai bine mesajul lor anti-ACTA.
Ei au pancarte pe care scrie "Stop ACTA, opriti cenzura internetului", "Internet liber, nu vrem ACTA", "Fara ACTA, restart" si scandeaza "Stop ACTA", "Jos ACTA", "Va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati", "Nu vrem ACTA sa ne ia libertatea din retea", "ACTA ne ataca viata privata", "Voi spuneti ACTA, noi spunem GATA".
Oamenii au lipite pe haine colante cu "Stop ACTA", iar unii dintre ei au masti facute din hartie, similare celor care circula pe internet legat de mobilizarea anti-ACTA. La un moment dat, ei au adus o papusa gonflabila, care avea lipita pe fata aceeasi masca si era imbracata intr-o salopeta cu insemnele unui furnizor de internet. Unii dintre protestatari poarta banderole albe pe brat.
"Am venit aici deoarece pe 26 ianuarie a fost semnata ACTA de catre Romania, la Tokio. Din iunie urmeaza sa fie pusa in aplicare, dar pana atunci noi avem timp sa oprim toata chestiunea, pentru ca in primul rand ne limiteaza drepturile si in al doilea rand providerii de internet vor avea voie sa verifice ce intra si iese din calculatoarele noastre, ceea ce contravine unor legi europene privind incalcarea drepturilor persoanelor", a declarat Sergiu Fotache, unul dintre organizatorii actiunii.
Un echipaj al jandarmilor supravegheaza desfasurarea protestului, care este autorizat sa se desfasoare pana la ora 16.00.
Reprezenzanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat, la sfarsitul lui ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra insa in vigoare fara aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.
Statele semnatare ale ACTA vor trebui sa aplice "sanctiuni juridice eficace" in cazul distribuirii, importului, radiodifuzarii sau televizarii, distribuirii unor opere, interpretari sau fonograme stiind ca informatiile privind regimul drepturilor de autor in format electronic au fost eliminate.
ACTA prevede ca "pentru a proteja informatiile privind regimul drepturilor in format electronic, fiecare parte prevede protectie juridica corespunzatoare si sanctiuni juridice eficace impotriva oricarei persoane care savarseste una din urmatoarele fapte cu stiinta si fara autorizatie sau, in cazul sanctiunilor civile, avand motive intemeiate de a crede ca aceasta fapta va determina, va permite, va facilita sau va disimula o incalcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricarei informatii privind regimul drepturilor in format electronic; distribuirea, importul in vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea catre public sau punerea la dispozitia publicului a unor opere, interpretari, executii sau fonograme, stiind ca informatiile privind regimul drepturilor in format electronic au fost eliminate sau modificate fara autorizatie".
Fiecare parte semnatara a Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) se asigura ca legislatia sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care sa permita o actiune eficace impotriva oricarui act de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala, care are loc in mediul digital, inclusiv masuri de remediere eficiente destinate sa previna orice incalcare si masuri de remediere care sa constituie un mijloc de descurajare a oricarei incalcari ulterioare.