Undeva la marginea Shenzhenului, un fost sat pescaresc transformat dupa investitii de 30 de miliarde de dolari intr-unul dintre cele mai mari centre de productie ale Chinei, cativa localnici lucreaza de zor pe o plantatie de ceai. De la distanta se vad doar palariile conice din paie, spalacite din cauza soarelui, presarate din loc in loc printre frunzele de ceai.

Pe marginea plantatiei stau aliniate o puzderie de biciclete colorate, in fata unei fabrici de produse dispozitive electronice care ajung inclusiv in magazinele de la noi. In ultimul deceniu, in zona au rasarit precum ciupercile dupa ploaie zeci sau chiar sute de astfel de fabrici ce lucreaza pentru firme din toata lumea, inclusiv pentru nume mari precum Apple.

La noi au fost lansate pana acum doua tablete romanesti: cea a brasovenilor de la Visual Fan si cea produsa de cei de la Televoice. Iar anul acesta si cei de la la E-Boda ar putea lansa o tableta PC. "Am cate o mostra de tableta si de cititor de carti electronice de aproape un an", spune Alexandru Dragoiu (31 de ani), seful si fondatorul Rosal Import Export, compania din spatele E-Boda din care detine jumatate, restul fiind participatia lui Honorius Prigoana.

Citeste mai multe detalii in Business Magazin.