Apple si Samsung culeg "roadele" razboiului pe 4 continente. Gigantul sud-coreean, interzis in tara de origine. Replica amuzanta a americanilor
Eternii rivali Apple si Samsung sunt nevoiti sa intrerupa comercializarea anumitor smartphone-uri si tablete in Coreea de Sud si sa plateasca despagubiri, dupa ce Curtea de la Seul a decis ca cele doua companii IT si-au incalcat reciproc patentele, informeaza Bloomberg.
Apple ar fi furat doua patente Samsung, referitoare la tehnologia de transfer a datelor. La randul sau, compania sud-coreeana Samsung, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, este acuzata ca a furat un patent Apple legat de o caracteristica a ecranului tactil, sustine Curtea de la Seul.
Interdictiile de vanzare nu includ ultimele gadgeturi lansate de cei doi giganti, respectiv iPhone 4S, ipad 3 si Galaxy S III, produsele fiind lansate dupa intentarea procesului pe piata asiatica, noteaza Bloomberg.
Samsung, interzisa in tara de origine. Si Apple opreste comercializarea anumitor smartphone-uri
In urma verdictului, Apple trebuie sa opreasca vanzarea smartphone-urilor iPhone 3GS, iPhone 4 si a tabletelor iPad si IPad 2 pe piata sud-coreeana. Mai mult, gigantul american trebuie sa-i plateasca competitorului sau daune in valoare de 35.000 dolari.
De cealalta parte, Samsung, nu mai are voie sa comercializeze 12 produse in tara de origine, dintre care Galaxy S, Galaxy S II si Galaxy Tab.
In plus, Apple trebuie sa plateasca Samsung daune in valoare de 40 milioane de woni (moneda sud-coreeana), echivalentul a 35.000 de dolari. Si sud-coreeni sunt datori rivalilor cu despagubiri de 25 milioane de woni.
Decizia trebuie pusa in aplicare imediat, scrie presa americana, dar poate fi contestata de cele doua companii. In Statele Unite, procesul este in inca in desfasurare.
Razboi de 220 miliarde de dolari
Razboiul pe care il poarta Apple si Samsung este unul extrem de valoros, potrivit estimarilor Bloomberg. In ultimele cinci luni s-au dat in judecata pe patru continente, acuzandu-se reciproc de copierea produselor, a designului si a tehnologiei folosite, pentru o piata care depaseste 200 miliarde de dolari.
Joi seara, la inchiderea bursei de la Seul, actiunile Samsung au scazut cu 0,9%. Apple a pierdut si ea 0,5% pe pietele de capital. Nokia, in schimb, care a pierdut pozitia de lider pe piata telefoanelor mobile anul trecut, in favoarea Samsung, a inregistrat o usoara crestere.
“Salutam decizia de astazi, care confirma pozitia noastra ca Apple ne-a folosit patentele de comunicare mobila, fara sa obtina licentele necesare. Hotararea subliniaza ceea ce am sustinut si noi, si anume ca o singura companie nu poate monopoliza elemente generice de design”, se anunta intr-un comunicat Samsung, citat de Bloomberg.
In semestrul care s-a incheiat la sfarsitul lunii iunie, 39% din castigurile Samsung au fost generate in Coreea de Sud, in timp ce Apple datoreaza 23% din veniturile obtinute pietei din regiunea Asiei si a Pacificului.
La nivel global, Samsung detine 35% din piata smartphone-urilor, urmata de Apple cu 18 procente.
Apple: iPhone-ul este "prea cool" pentru a fi interzis in SUA
Apple mizeaza pe popularitatea produselor sale si pe presiunile politice din Congres intr-un proces judecat la Comisia pentru Comert International de la Washington, in care Motorola, divizie a Google, cere interzicerea importului iPhone si Ipad in SUA pentru ca ar incalca brevete ale companiei.
International Trade Commission (ITC) va anunta vineri daca iPhone-ul si iPad-ul incalca brevetele Motorola Mobility in domeniul telecomunicatiilor mobile si, daca da, ar putea interzice importul in SUA, cele doua game de electronice fiind produse in Asia.
Motorola Mobility sustine ca Apple foloseste fara drept patru tehnologii patentate, dintre care doua sunt esentiale pentru standardele de comunicatii 3G si Wi-Fi. Compania, cumparata in acest an de Google pentru 12,5 miliarde de dolari, precizeaza ca a inaintat o oferta "rezonabila" catre Apple pentru licentierea tehnologiilor, in conformitate cu legislatia care reglementeaza acele tehnologii care au devenit standarde la scara larga.
Oferta Motorola, unul dintre pionierii industriei moderne a telecomunicatiilor, presupunea plata, de catre Apple, a unor redevente echivalente cu 2,25% din pretul fiecarui iPhone si iPad vandut, compania precizand ca aceasta este rata normala pe care o solicita pentru licentierea brevetelor detinute in domeniul telecomunicatiilor, in numar de 17.000. Motorola noteaza ca valoarea redeventelor era negociabila, dar Apple a respins categoric oferta.
In anul fiscal 2011, Apple a obtinut venituri de peste 47 miliarde dolari din vanzarile iPhone, in timp ce tabletele iPad au generat incasari de 20,4 miliarde de dolari. Cele doua aparate asigura 62% din vanzarile Apple si o mare parte din profit, potrivit Bloomberg.
Apple neaga ca ar fi incalcat brevetele si vrea ca acestea sa fie declarate invalide. Compania considera ca oferta Motorola pentru redevente nu este rezonabila.
Cazul este urmarit atent de Congres, deoarece ar putea modifica modul in care autoritatile de reglementare trateaza tehnologiile patentate esentiale la nivel de sector economic. Mai multi congresmeni, agentii guvernamentale si companii, inclusiv Intel, au cerut ca hotararile date in astfel de cazuri sa se limiteze la stabilirea unor redevente sau la obligarea companiilor la negocieri, fara a clatina echilibrul pietei prin interzicerea unor produse.
"In climatul legal si politic actual, nu cred ca exista vreo posibilitate ca iPhone-ul sa fie interzis la import", comenteaza pentru Bloomberg Rodney Sweetland, avocat specializat in tehnologii patentate la casa de acovatura Duane Morris, din Washington.
Conform legii, detinatorii unor patente pentru tehnologii adoptate ca standard la nivel de ramura industriala, precum cele doua brevete Motorola in cauza, trebuie sa acorde licente pentru utilizarea acestora la preturi corecte si rezonabile. Pe de alta parte, legislatia in domeniu nu cuprinde prevederi speciale pentru cazul in care o companie refuza sa negocieze cu detinatorul de patente, astfel ca produsele Apple sunt vulnerabile la aplicarea reglementarilor generale, inclusiv a interdictiei la import.
"Comisia (ITC - n.r.) este sub presiune politica sa nu interzica produse misto. In mod normal, politicul si Congresul au o influenta redusa asupra deciziilor comisiei. In acest caz, care vizeaza chestiuni esentiale pentru economie, impactul ar putea fi semnificativ", a afirmat Scott Daniels, avocat la Westerman Hattori in Washington.
Cu cateva saptamani ramase pana la alegerile prezidentiale din SUA, programate pentru luna noiembrie, disparitia de pe piata a unor produse atat de populare ar putea genera nemultumire in randul populatiei.
Presedintele Barack Obama poate respinge deciziile ITC invocand principii de politica publica. Cazul reprezinta una dintre cele mai importante batalii din razboiul global pe drepturi de proprietate intelectuala purtat in ultimii ani de marile nume din industria IT, de la Apple si Motorola la Google, Samsung sau Microsoft.
Un alt proces care asteapta in aceste zile verdictul este Apple versus Samsung, judecat de un juriu federal la tribunalul din San Jose, California. In acest caz, Apple acuza Samsung ca smartphone-urile si tabletele Galaxy imita iPhone-ul si iPad-ul din diverse puncte de vedere. Compania sud-coreeana contraataca acuzand Apple ca incalca mai multe brevete privind tehnologii de comunicatii mobile.
Pe acelasi subiect: