Martorul Apple, contabilul american Terry Musika, a depus marturie in legatura cu daunele de circa 2,5 miliarde de dolari pe care producatorul iphone le cere Samsung, scrie portalul The Verge.

Contabilul a analizat profiturile Samsung din vanzarea produselor despre care Apple acuza ca i-au incalcat patentele, valoarea redeventelor si profiturile pe care Apple le-ar fi pierdut.

Costul pentru Apple al vanzarilor pierdute a fost estimat de Musika la 488,8 milioane de dolari.

Potrivit expertului adus de Apple, Samsung a avut venituri de 8,16 miliarde de dolari din vanzarea produselor care ar fi incalcat patentele Apple, cu un profit estimat la 2,24 miliarde de dolari.

Taxele pe care Samsung le-ar fi datorat Apple pentru patente au fost estimate la 21,24 milioane de dolari. Daca sunt incluse si profiturile pierdute de Apple, valoarea despagubirilor s-ar situa la 2,5-2,75 miliarde de dolari, a spus el.

Apple a platit 1,75 milioane de dolari echipei de 20 de persoane a expertului financiar, formata din programatori, contabili, statisticieni si economisti, pentru estimarea daunelor la care ar avea dreptul de la Samsung.

Avocatii Samsung au afirmat ca datele prezentate de expertii Apple nu sunt suficiente pentru a cere despagubiri de 2,75 miliarde de dolari. Potrivit Samsung, Apple nu putea sa asigure vanzarile pe care afirma ca le-a pierdut in favoarea Samsung, intrucat nu avea capacitatea de a acoperi cererea foarte mare din partea propriilor clienti.

Apple, cea mai valoaroasa companie IT din lume, acuza Samsung, lider al pietei smarphone-urilor in prezent, de copierea iPhone si ipad. Grupul sud-coreean neaga afirmatiile Apple si acuza la randul sau ca Apple ii incalca patente legate de tehnologia wireless.