Vanzarile de PC-uri din China au crescut cu 14% in trimestrul al doilea, la 18,5 milioane de unitati. Au depasit astfel pentru prima oara livrarile din SUA, care au scazut cu 4,8%, la 17,7 milioane unitati, a declarat Bryan Ma, analist la compania de cercetare a pietei IDC

La nivel anual, China va devansa probabil SUA in 2012. Estimarile scot in evidenta importanta tot mai mare a consumatorilor din China pentru economia mondiala, dupa ce aceasta tara a devenit in 2009 cea mai mare piata auto din lume. 

Cand dispar PC-urile? Decizia HP de a renunta computerele personale arata inceputul unei noi ere

Hewlett-Packard, cel mai mare producator de PC-uri la nivel mondial, a anuntat in aceasta luna ca ar putea sa se retraga din acest sector, in timp ce grupul chinez Lenovo a raportat un profit trimestrial care aproape s-a dublat. 

"Trebuia sa se intample mai devreme sau mai tarziu, asa cum a fost si cu piata auto, iar acel moment a venit. China are o populatie uriasa, iar veniturile acesteia sunt in crestere", a afirmat Toshihiro Nagahama, economist sef la Dai-ichi Life Research Institute din Tokyo. 

Livrarile din China vor atinge in acest an 72,4 milioane de PC-uri, cu circa un milion mai putine decat cele din Statele Unite. Anul viitor, livrarile din China vor creste probabil cu 18% si vor depasi nivelul de 76,6 milioane PC-uri anticipat pentru Statele Unite, a spus analistul de la IDM. 

Un numar tot mai mare de chinezi urmeaza insa tendinta internationala si opteaza pentru iPad si alte tablete. Directorul general al Lenovo, Yang Yuanqing, a atribuit in februarie incetinirea cresterii pietei de PC-uri trecerii la tablete. 

Lenovo a inceput anul trecut sa vanda noi produse, precum smartphone-uri si tablete care concureaza produsele Apple si Acer. Piata mondiala a tabletelor va depasi 230 milioane de unitati in 2015, comparativ cu numai 20 de milioane de unitati vandute anul trecut, potrivit companiei de cercetare a pietei Informa.

Citeste si:

Presedintele Rosia Montana: "Castigurile statului roman sunt competitive in forma actuala a proiectului minier de la Rosia"