De ce ar putea fi numit 2010, anul tabletelor PC si al televizoarelor 3D? GALERIE FOTO!
Gadgeturile anului 2010 au fost cu siguranta definite prin dimensiuni reduse, mobilitate, dar si sisteme performante. De la tableta iPad la jocul Kinect, pasionatii de jucarii tehnologice au avut de unde alege, iar despre televizoarele 3D putem spune ca vor revolutiona obiceiurile unei lumi intregi, mai ales daca vorbim de cele nou aparute, care nu necesita ochelari speciali!
Una dintre cele mai asteptate lansari si care a facut valva a fost cea a tabletei PC iPad care practic a definit un nou concept pe piata IT. Astfel, din februarie, locul laptopurilor mici a fost luat de un “hibrid”, o combinatie intre un portabil si un smartphone.
Cu ecran tactil si cu acces la internet si la mii de aplicatii din Apple Store, tablet s-a vandut in 1 milion de exemplare in doar o luna de la lansarea pe piata. Chiar daca pretul nu este deloc unul accesabil, fiind cuprins intre 499 si chiar 800 de dolari, numarul mare de vanzari arata ca pentru un pasionat de gadgeturi, tehnologia nu are pret.
In Romania, vanzarile sunt la fel de promitatoare ca in afara. De exemplu, Iulian Stanciu, directorul eMAG, spune ca retailerul vinde circa 500 de tablete lunar, din care 80% sunt iPad-uri (cel mai ieftin model costa 2.299 de lei). Iar pentru anul viitor, Stanciu crede ca piata de profil va fi de 15.000 de bucati, din care jumatate vor fi vandute de eMAG.
Competitie stransa cu iPad
Daca analizam multitudinea de lansari de tablete de anul acesta, putem spune ca iPad a fost cea care a dat tonul. Iar muzica tastelor a fost inlocuita cu usurinta navigarii pe ecranele tactile. Dintre competitorii iPad se remarca Samsung Galaxy Tab si Dell Streak, despre care multi spun ca este mai mult “un smartphone mai mare” si nu o tableta in adevaratul sens al cuvantului.
Desi a fost lansata abia in octombrie, tableta coreenilor de la Samsung este un adversar redutabil pentru iPad. Nu este niciun “style-icon” al pasionatilor de gadgeturi precum cea a Apple, insa vanzarile demonstreaza ca Samsung nu se preda in fata marketingului agresiv al americanilor. Astfel, tableta, care in Romania costa circa 3.000 de lei “la liber”, s-a vandut din octombrie si pana acum intr-un million de exemplare.
Galaxy Tab ruleaza sistemul de operare Android, are un ecran de 7 inci si o camera frontala de 1,3 megapixeli si una de 3,2 mexapixeli pe spate si este vanduta in varianta de 16 GB, dar poate fi extinsa pana la 32 de GB.
In aceleasi timp, iPad are o diagonala de 9,7 inci, insa nu are suport flash si nici camera foto, lucru contestat de multi specialisti IT, insa poti citi pe ea carti digitale sau iti poti verifica casuta de e-mail.
Rivalii iPad
La fel de inventivi ca romanii cand vine vorba de tehnologie, germanii de la Neofonie au lansat si ei in vara un rival iPad, cu un ecran mai mare, camera web si doua porturi USB. Wepad-ul rulează sistemul de operare Linux, care este compatibil cu Andoid-ul celor de la Google.
Cu o durata de viata a bateriei de doar sase ore, tableta Wepad pierde teren in fata rivalului iPad care rezista 10 ore. Pretul unei tablete porneste de la 442 de euro, are si Wi-Fi si o memorie de 16Gb.
Laptopurile cu 2 ecrane
Pentru a recupera din avansul tabletelor, producatorii de electronice au scos la iveala noi produse – laptopurile cu 2 ecrane. Un exemplu este Toshiba care a lansat gadgetul Libretto. Mini calculatorul are in loc de tastura un al doilea display, care poate afisa o tastura virtuala, ambele ecrane fiind tactile.
Computerul a fost lansat in Japonia la sfarsitul lunii august si ulterior comercializat in Europa si in Statele Unite. Pretul unui exemplar ajunge la circa 1.320 de dolari.
Nici cei de la Acer nu au pierdut vremea si au prezentat un alt laptop cu 2 ecrane, fara insa a preciza pretul sau data de la care va fi pus in vanzare. Portabilul Iconia va avea un ecran de 14 inci si pana la 4GB de memorie. In plus, va avea un modem 3G incorporat si un port USB.
Televizoarele 3D
Din aprilie, LCD-urile sau LED-urile care ruleaza programe TV in format tridimensional sunt disponibile si in Romania. Iar producatori precum LG, Panasonic, Samsung si Sony se numara printre cei care vand astfel de produse, la un pret de 2-3.000 de euro.
Ce au insa atat de special aceste televizoare care au revolutionat felul in care urmarim un film? In primul rand imaginea este mult mai clara si este vizibila din 3 unghiuri, insa ai nevoie de ochelari speciali pentru a vedea un program in 3D la televizor.
Chiar daca deocamdata nu exista posturi TV care transmit in 3D, Protv si TVR sunt doar doua dintre posturile care au facut simulari de transmisiuni, iar careva companii chiar au lansat pe piata reclame tridimensionale.
Si daca tot vorbim de televizoare, nu trebuie sa uitam ca 2010 a fost anul in care a aparut Google TV. Platforma va permite utilizatorilor sa acceseze de pe televizor site-uri precum Picasa sau Twitter. Astfel, vei putea naviga pe internet la fel de usor ca atunci cand schimbi canalul TV. Chiar si asa primele teste sunt realizate deocamdata in SUA, iar la nivel mondial, ar putea fi lansata anul viitor.
Tehnologia Kinect
Prin lansarea tehnologiei Kinect, Microsoft vrea sa atraga cati mai multi clienti ai Sony si Nintendo Wii. Ce face practic Kinect? Prin tehnologia instalata pe consolele Xbox 360 poti controla miscarile corpului in timpul jocului si iti poate recunoaste vocea.