Acum, la aproape 30 de ani de la discurs, nu putem decat sa spunem ca Steve Jobs a prezis pur si simplu viitorul. 

"Copiii care cresc acum sunt clar produse ale generatiei computerelor, iar in viata lor calculatoarele vor deveni mediul dominant", spunea Steve la inceputul discursului sau in 1983.

Insa una dintre cele mai tari predictii a fost cea referitoare la computerul portabil. Acum 29 de ani, Macintosh nici macar nu era lansat. Cu toate acestea, Jobs avea deja o viziune despre ceea ce Apple urma sa realizeze.  

"Strategia Apple este una foarte simpla. Ceea ce vrem noi sa facem este sa punem un computer incredibil intr-o carte pe care sa o poti purta cu tine peste tot si sa poti invata sa o folosesti in 20 de minute. Da, asta este ceea ce noi vrem sa facem", promitea parintele Apple.

A continuat apoi cu lucruri pe care daca le auzi sigur te vor trece toti fiorii, mai ales daca citesti in timp ce te conectezi la internet via WiFi:

"Si vrem sa realizam acestea cu un radio link, pentru ca sa nu fie nevoie sa te agati de altceva, si sa poti comunica cu celelalte baze de date si alte computere in acelasi timp". Steve Jobs a adaugat apoi ca se afla la cinci ani distanta de rezolvarea problemei conectarii computerelor impreuna.

Geniul de la Apple a prezis ca vom petrece mai mult timp interactionand cu computerele decat cu masinile. 

Iar finalul speech-ului, ce parea SF, s-a transformat astazi in realitate: Jobs spunea ca isi imagineaza lumea cu oameni care se vor plimba oriunde si isi vor putea citi in acelasi timp mesajele (e-mailul), totul intamplandu-se practic in mers.

Steve Jobs a pierdut lupta cu cancerul pancreatic, cel mai aprig dusman, pe care nu l-a putut invinge cu armele sale tehnologice, pe 5 octombrie 2011. Cofondatorul Apple avea 56 de ani si renuntase la conducerea corporatiei in urma cu trei luni.

ASCULTA AICI SPEECH-UL LUI STEVE JOBS DIN 1983