Dupa mouse si tastatura, urmatorul amenintat e chiar monitorul. Ce nevoie ai de el, cand poti proiecta imaginea chiar in fata ta? O companie franco-nipona transforma in realitate o idee pe care ati mai vazut-o deja prin filme. Sistemul "Airstrike" iti permite sa muti cu mainile goale imaginile, gratie unei camere stereo instalata pe podea.

"Camerele functioneaza precum ochii unui om, urmarind miscarile bratelor. Computerul proceseaza apoi informatiile transmise de camere. Astfel poti muta imaginile de pe ecran cu mainile, de la distanta, asa cum ai face cu un mouse", explica Yumiko Misaki, directorul companiei LM3LABS.

Un mecanism similar il foloseste si un joc virtual. Camera-proiector este instalata deasupra monitorului care serveste drept tabla de sah, iar piesele se deplaseaza in functie de miscarile mainilor. Pentru a pune la incercare concentrarea jucatorilor, pe ecran pot aparea si alte imagini aflate in miscare.

Iata si ceva ce pare a fi un instrument muzical venit direct din viitor. Se numeste "touch table" si este un fel de platforma de joc, pentru mai multi utilizatori. Este atat de inteligenta, incat il recunoaste fara gres pe fiecare jucator.

"Scaunul pe care stau eu este echipat cu senzori care transmit curentul electric. Cand cineva atinge masa, curentul electric se transmite de la mana lui la masa si se formeaza un circuit inchis intre corpul jucatorului si masa, prin intermediul scaunului", spune profesorul Masaichi Furuichi.

Ambele gadgeturi sunt, pentru moment, doar prototipuri. Inventatorii lor insa baga mana in foc ca le vom vedea in magazine, nu peste mult timp.