Pretul actiunilor Apple va creste cu inca 60% in urmatoarele 12 luni, la 1.001 dolari pe actiune, estimeaza analistul Brian White de la Topeka Capital Markets, citat de Bloomberg.

Noua tinta de pret prezentata de Topeka este cea mai optimista in randul celor 45 de analisti ale caror estimari sunt urmarite de Bloomberg si reprezinta o crestere de 62% fata de cotatia bursiera actuala a companiei.

Cresterea va fi generata de cererea pentru urmatoarea generatie a telefonului iPhone si de extinderea Apple in China si pe piata TV, potrivit analistului Brian White de la Topeka.

Actiunile companiei au crescut de la inceputul acestui an cu 53%, depasind in martie pentru prima data pragul de 600 de dolari. Titlurile au inchis luni la New Yotk la 618,63 dolari, in urcare cu 3,2%.

La acest pret, valoarea de piata a Apple este de 576,8 miliarde de dolari, cu mult peste cea a grupului petrolier Exxon Mobil, a doua mare companie din lume, de 410,4 miliarde de dolari.

White anticipeaza ca China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobila din China, va introduce in acest an in oferta iphone-ul, deschizand o noua piata pentru Apple cu milioane de potentiali clienti.

Actiunile vor fi sustinute si de tranzitia in conditii bune reusita de Apple dupa moartea cofondatorului companiei, Steve Jobs, considera analistul.

Cotatia bursiera a Apple a crescut cu peste 60% de la moartea lui Jobs, din octombrie 2011. Functia de director general a fost preluata din Luna august de Tim Cook, unul dintre principalii "locotenenti" ai lui Steve Jobs. Apple a avut in ultimul an fiscal, incheiat in septembrie, venituri de 108,2 miliarde de dolari.