“Mi-am petrecut ultimii cinci ani construind o platforma care sa concureze cu ceea ce a creat Steve Jobs. Este acum terminata si ne pregatim de lansare”, le-a spus Stringer ziaristilor, facand referire la strategia Sony de a concura smartphone-urile, PC-urile, televiziunile si tabletele de ultima generatie, scrie si revista americana Forbes.

Steve Jobs a murit pe 5 octombrie, rapus de cancerul pancreatic. O luna in urma, fostul CEO de la Apple renunta la functia pe care o detinea in cadrul grupului american, inlocuit fiind de fostul Chief Operating Officer (COF) al firmei, Tim Cook.

Sony a raportat o pierdere de 27 miliarde de yeni la sfarsitul lunii septembrie. Howard Stringer declara atunci: “Trecem prin niste ani cu probleme. Singura solutie este sa-i pacalim, sa incercam sa invatam ceva din asta si mai ales sa ne dam seama cand anume si de ce trebuie sa inovam.”

Conglomeratul japonez a fost depasit de competitorul Korean, Samsung, pe segmentul televizoarelor si consolelor. Grupul Apple s-a dovedit mai profitabil decat Sony in ceea ce priveste jucatorii media, dar si din punct de vedere al computerelor. Nici compania lui Bill Gates nu s-a lasat mai prejos, intrecand multinationala nipona pe nisa consolelor.

Consumatorii se indreapta mai mult spre smartphone-uri in defavoarea aparatelor de fotografiat, plasand pe ultimul loc DVD playerele. Lucrurile ar putea sta insa mult mai rau. In biografia autorizata a celui considerat parintele iGadgeturilor, autorul cartii, Walter Isaacson, scrie ca Jobs si-a petrecut ultimele zile din viata gandindu-se cum sa reinventeze televiziunea.

“Mi-ar placea sa creez un televizor integrat, foarte usor de folosit”, spunea vizionarul tehnologiei in biografia sa. “Acesta ar fi perfect sincronizat cu toate dispozitivele dvs. si cu iCloud. Utilizatorii n-ar mai trebui sa jongleze cu telecomanda de la DVD player si cea pentru canalele prin cablu. Va avea cea mai usoara interfata pe care ti-o poti imagina”, isi descria cel supranumit “Michelangelo al erei digitale” proiectul in cartea sa.

Un astfel de produs care sa integreze internetul cu televiziunea, lansat de Apple in curand, ar reprezenta o lovitura pentru Samsung si Sony. Si gigantul Google a atacat aceasta problema, incercand sa gaseasca parteneri care sa-l ajute sa construiasca o televiziune online.

Citeste si:

Spionaj sau strategie de management? Cum se fura executivii in IT

Apple, in haine noi. Primele masuri luate de amiralul Cook