Ne-am obisnuit in ultima perioada cu desele conflicte dintre cei doi mari producatori de gadgeturi din lume – Apple si Samsung, in ceea ce priveste patentele si furtul de tehnologie.

Intre cele doua companii se da un razboi de miliarde de dolari, care consta in interzicerea vanzarii de smartphone-uri si tablete si de o parte si de alta, din cauza acuzatiilor de furt de idei.

Companiile din domeniul tehnologic, si nu numai, vin cu idei inovatoare incontinuu, pentru a-si surprinde clientii si pentru a le usura viata.

Firma de consultanta Booz & Co. a dat publicitatii topul pe care il realizeaza anual, al companiilor care investesc cel mai mult in cercetare si dezvoltare.

Cercetarea a fost facuta din doua perspective si a luat in calcul atat investitiile reale pe care companiile le fac in domeniul cercetarii, cat si perceptia oamenilor legata de acest subiect, iar cele doua topuri sunt total diferite.

Astfel, in timp ce utilizatorii au stabilit ca Apple este compania care cheltuieste cei mai multi bani pe cercetare si inovatie, in realitate Toyota aloca cei mai multi bani acestui domeniu (in topul perceptiei, Toyota se regaseste abia pe locul 7). Cat despre Apple, compania se afla abia pe locul 53, cu investitii de 2,4 miliarde de dolari in cercetare si dezvoltare.

Rivalii de la Samsung stau mai bine la acest capitol. Daca in topul perceptiei, companie se regaseste pe locul 4, cu trei pozitii sub Apple, in realitate coreenii investesc in inovatie 9 miliarde de dolari anual, plasandu-se pe pozitia 6 in clasamentul mondial si deci cu 47 de pozitii deasupra Apple.

Top 10 companii care au investit cei mai multi bani in cercetare si dezvoltare, in 2011:

1. Toyota – 9,9 mld. dolari
2. Novartis – 9,6 mld. dolari
3. Roche Holding – 9,4 mld. dolari
4. Pfizer – 9,1 mld. dolari
5. Microsoft – 9 mld. dolari
6. Samsung – 9 mld. dolari
7. Merck – 8,5 mld. dolari
8. Intel – 8,4 mld. dolari
9. General Motors – 8,1 mld. dolari
10. Nokia – 7,8 mld. dolari

Top 10 companii care investesc cel mai mult in inovatie si cercetare, din perspectiva utilizatorilor:

1. Apple
2. Google
3. 3M
4. Samsung
5. General Electric
6. Microsoft
7. Toyota
8. IBM
9. P&G
10. Amazon