Cea mai importanta piata a Research in Motion (RIM), producatorul telefoanelor BlackBerry, s-a prabusit pur si simplu de saptamana trecuta. De la o cota de piata de peste 60% in Statele Unite ale Americii, BlackBerry are acum un pic peste 10 procente din target. Mai mult, pe niciuna din celelalte pietele importante, cota de piata a BlackBerry nu depaseste 30%.

In acest moment, o actiune RIM este cotata pe bursa NASDAQ la 25,89 de dolari, in scadere cu 6,7% fata de valoarea de luni.

Rezultatele slabe si absenta unor inovatii care sa entuziasmeze consumatorii au dus totodata la scaderea actiunilor RIM cu 20% doar in sedita bursiera de vineri. Ieri, actiunile RIM au pierdut inca 7 procente, dupa demisia unui director de marketing din companie, a doua plecare importanta din conducerea corporatiei in ultimele patru luni.

Potrivit oficialilor Research in Motion (RIM), acestia si-au pierdut sperantele in ceea ce priveste cresterea profitului in acest an.

RIM a inregistrat in primele trei luni ale acestui an un profit de 695 de milioane de dolari, fata de cele 769 de milioane de dolari, realizate in aceeasi perioada din 2010.

Totodata, oficialii BlackBerry au anuntat scaderi drastice de costuri, printre masuri fiind incluse si condieri masive de personal.

„2012 se anunta un start dificil pentru noi”, a spus directorul executiv al RIM, Jim Balsillie.

„Incetinirea din primul trimestru al acestui an continua si in cel de-al doilea trimestru, iar intarzierile privind noile lansari de produse, care vor avea loc cel mai probabil abia in luna august, conduce la perspective mai mici decat ne asteptam”, a subliniat Balsillie.

„Din pacate, consumatorii nu asteapta. Se orienteaza spre alte platforme”, a conchis directorul RIM.

Cum a evoluat Blackberr

La debutul lor, telefoanele BlackBerry erau cautate in special de catre oamenii de afaceri, si asta pentru ca ofereau accesibilitate pentru citirea e-mailurilor. Cu timpul insa, tehnologia BlackBerry a fost depasita de smartphone-urile mai noi, precum Apple. 

Mai mult, Blackberry a fost in centrul unu scandal mediatic dupa ce unele state arabe au banat accesul la e-mail si la unele site-uri accesate de pe producatorul de telefoane mobile.