Parada organizata traditional la Arcul de Triumf pentru a marca Ziua Nationala a inceput odata cu sosirea la eveniment a premierului Emil Boc.

Acesta a fost intampinat de seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, ulterior sefului Guvernului fiindu-i prezentat onorul de catre Regimentul de Garda Mihai Viteazu.

Acest aspect a starnit controverse in conditiile in care, Mircea Geoana, presedintele Senatului si al doilea om in stat era prezent la eveniment si unele voci au considerat ca lui trebuia sa i se prezinte onorul.

Intrebat pe aceasta tema la finalul ceremoniei, Emil Boc a explicat ca a fost desemnat in acest sens, marti, de seful statului.

Presedintele, care in anii trecuti facea bai de multime cu ocazia paradei, a lipsit de la eveniment, fiind plecat la summitul OSCE de la Astana.

Seful statului este insotit in delegatie de ministrii Baconschi si Gabriel Oprea, fapt care motiveaza absenta celor doi de la eveniment. Insa niciunul dintre ministrii Cabinetului Boc nu a venit la Piata Arcului de Triumf.

Au lipsit de asemenea sefii principalelor partide, presedintele Camerei Deputatilor si alti sefi de institutii care in anul trecut participau la eveniment.

Au venit insa multi "fosti": fostul ministru Adriean Videanu, fostul premier Petre Roman, fostul presedinte Emil Constantinescu.

Au venit de asemenea George Maior, directorul SRI, Corneliu Vadim Tudor, ambasadorii acreditati la Bucuresti si sefii categoriilor de forte ale Armatei.

Poate cel mai important este insa ca la eveniment au participat peste 2.500 de oameni, potrivit datelor Jandarmeriei. Adunati in Piata Arcului de Triumf cu aproape o ora inainte de inceperea evenimentului, bucurestenii entuziasti – dintre care multi au venit cu steaguri - s-au bucurat de spectacolul pe care militarii l-au oferit de Ziua Nationala.

Peste 1.500 de militari au defilat pe sub Arcul de Triumf in acorduri de muzica militara.

Comandantul paradei in acest an a fost generalul de brigada Nicolae Ciuca, comandantul Brigazii 282 Mecanizata "Unirea Principatelor", unul din cei mai tineri generali ai Armatei României. El a fost prezent in toate misiunile in care Armata Româna a participat cu trupe, respectiv in teatrele de operatii din Angola, Kosovo, Bosnia-Hertegovina, Afganistan si Irak.

Au fost reprezentate toate categoriile de forte si au fost prezentate vehicule militare, tancuri si alte tipuri de tehnica militara care au starnit admiratia mai ales in randurile copiilor .

Un drill-team din Regimentul de Garda Mihai Viteazu a prezentat un exercitiu de maiestrie cu pusti, militarii fiind aplaudati de cei prezenti. A fost de asemenea spectaculoasa defilarea, pe sub Arcul de Triumf, a reprezentantilor unui regiment de Cavalerie.

Avioanele si elicopterele care urmau sa survoleze Arcul de Triumf au ramas la sol, pentru al treilea an consecutiv, din motive legate de conditiile meteorologice nefavorabile.

La Parada au mai participat cu efective si tehnica si MAI, SPP si SRI.