Evenimentul a făcut parte din ceremonia de marcare a Zilei Nationale la Bruxelles, scrie Mediafax.
Ceremonia a inceput la Primaria din Bruxelles, unde ambasadorul Ovidiu Dranca a primit o diploma de onoare din partea AsociaTiei "Prietenii lui Manneken-Pis".
Cei prezenti - printre care ambasadorul, presedintele Asociatiei Manneken-Pis si o consiliera din cadrul Primariei din Bruxelles, au ciocnit o cupa de sampanie dupa care au plecat, precedati de o fanfara, catre locul in care se afla celebra statuie.
Deja imbracat in costum de calusar si cu tricolorul legat la baza statuii, Manneken -Pis, ca de altfel intregul cortegiu, a atras atentia trecatorilor care au facut fotografii si s-au amuzat.
Statuia Manneken-Pis, simbolul orasului Bruxelles, ar fi trebuit sa fie costumata in port popular romanesc, in cadrul unei ceremonii care marcheaza Ziua Nationala a Romaniei, chiar de miercuri.
Costumarea statuii este o traditie in Belgia, cand, la anumite evenimente culturale sau politice semnificative, Micul Julien (varianta franceza a denumirii statuii), este imbracat in costum national. De altfel, in Grand Place exista si un muzeu care contine peste 500 de costume ale lui Manneken -Pis.
Manneken-Pis, care in olandeza inseamna "Baietelul care face pipi", mai este cunoscut si sub denumirea franceza de Petit Julien.
Exista patru legende legate de Manneken-Pis, cea mai raspandita fiind cea potrivit careia baietelul, prin gestul sau, a stins un foc ce urma sa cuprinda intregul oras.
Mentionat pentru prima oara in 1377, originalul a fost furat de catre soldatii francezi in secolul al XVIII-lea. Versiunea actuala a statuii este o copie realizata din bronz, in 1619.
Si, deoarece nuditatea micutului a deranjat, la un moment dat, anumite persoane influente, s-a incetatenit obiceiul ca vizitatorii orasului sa-i ofere in dar vesminte.
Primul care si-a aratat generozitatea a fost regele Ludovic al XV-lea, care i-a facut cadou statuii o frumoasa uniforma franceza. Intre timp, garderoba baietelului a ajuns sa contina peste 500 de costume, printre care se numara si un unul popular romanesc.
O varianta feminina a statuii, Jeanneken Pis, se afla in piata Petit Sablon.