Forbes a realizat recent topul celor mai prietenoase tari din lume, pe baza unui studiu al HSBC Bank International`s Expat Eplorer, in ceea ce priveste sociabilitatea cetatenilor, usurinta de vorbire a limbii unei tari, capacitatea turistilor de a se integra in cultura si comunitatea locala.

Studiul a fost realizat in perioada aprilie – iunie 2010 si la el au participat 4.127 de imigranti din peste 100 de tari.

„Studiul a fost conceput in asa fel incat sa intelegem mai bine provocarile cu care se confrunta emigrantii atunci cand traiesc in comunitati de peste mari si tari”, a spus directorul de marketing al HSBC Bank International, Lisa Wood.

Respondentii si-au descris tarile-gazda raportandu-se la factori economici, dar si la mediul social in care isi cresc copiii si diverse alte experiente pe care le traiesc departe de locurile natale.

„Emigrantii au tendinta sa se ingrijoreze asupra unor aspecte precum diferenta culturii tarii-gazda, spre deosebire de tara de origine, valorile, limba vorbita si siguranta”, spune reprezentanta unei firme de consultanta sociala, Barbara Schaetti.

Cele mai frecvente griji sunt referitoare la viata sociala (41% dintre chestionati au mentionat asta), lipsa familiei si a prietenilor si singuratatea, in special in randul femeilor.

Canada a iesit invingatoare, pentru al doilea an consecutiv. Mai mult de jumatate din cei care au participat la cercetare au sustinut ca cetatenii canadieni sunt foarte prietenosi si sociabili cu strainii. 80% dintre imigrantii canadieni sunt insa vorbitori de limba engleza, iar acest lucru i-a ajutat foarte mult, potrivit studiului.

Raspunsuri favorabile au fost si vis-a-vis de Bermude si Africa de Sud.

„Lipsa barierei unei limbi (in Bermude) cu siguranta ca a facut lucrurile sa fie mai usoare”, a spus pentru Forbes, americanca Pam, care si-a petrecut ultimii 12 ani ca voluntar intr-o comunitate din Bermude, alaturi de copiii si sotul sau, de profesie contabil.

„M-am integrat foarte bine in cultura din Bermude, in principal datorita implicarii mele in comunitatea si scoala de aici”, a explicat Pam.

Statele Unite si Australia fac parte si ele din tarile in care imigrantii se adapteaza destul de usor si reusesc sa se integreze in societate cu succes.

Cele mai mici punctaje au obtinut insa Marea Britanie, Olanda si India.

„Viata de zi cu zi in India este o adevarata provocare”, a explicat Naomi Hattaway, de origine americana, care traieste alaturi de familia sa in New Delhi, India.

„Simpla existenta reprezinta o provocare in India. Este destul de greu sa fii atat de departe de familia si prietenii tai, si uneori este chiar frustrant pentru ca te simti asemenea unui nomad intr-o tara care te-a adoptat, niciodata nu te vei simti ca acasa”, a explicat Naomi. Cu toate astea, ea sustine ca, in mare partea, experienta indiana a fost una placuta si interesanta.

Reprezentanta companiei de consultanta, Barbara Schaetti, cea care s-a ocupat de acest studiu impreuna cu cei de la HSBC Bank International, a trait in diverse colturi ale lumii. Ea este de parere ca atractivitatea unei tari depinde foarte mult de perceptia fiecarui om in parte si de experientele sale.

„Consider ca ceea ce face o tara sa devina prietenoasa, este doar deschiderea celor care se stabilesc acolo. Daca arati toleranta si optimism, atunci orice tara iti poate parea magica si interesanta”, spune Schaetti.

1. Canada

Mai mult de jumatate din chestionati au afirmat ca cetatenii canadieni sunt extrem de prietenosi si sociabili cu strainii. 80% dintre imigrantii canadieni sunt insa vorbitori de limba engleza, iar acest lucru i-a ajutat foarte mult.

2. Insulele Bermude

Insulele Bermude sunt un arhipelag situat in Oceanul Atlantic, constituind un teritoriu autonom din Regatul Unit al Marii Britanii, ce are capitala la Hamilton. Orasul vechi St. George si fortificatiile aferente au fost inscrise in anul 2000 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Potrivit studiului HSBC, cei care s-au stabilit in Bermude sustin ca limba si cultura locala este una extrem de permisiva si drept urmare, s-au integrat destul de usor in societate.

3. Africa de Sud

O natiune extrem de diversificata din punct de vedere cultural, aceasta tara gazda s-a dovedit a fi extrem de prietenoasa cu strainii care s-au stabilit aici.

4. Statele Unite ale Americii

Rezultatele studiului au aratat ca usurinta cu care limba engleza se poate invata i-au determinat pe emigranti sa sa adapteze culturii locale.

5. Australia

Unul dintre marile avantaje ale imigrantilor din Down Under, Australia, conform studiului, il reprezinta usurinta de a te stabili aici.  

6. Spania

Referitor la toate aspectele pe care HSBC le-a urmarit in determinarea celor mai prietenoase tari din lume, Spania a obtinut cele mai mari punctaje, mai ales daca ne referim la socializare, prieteni, cumparaturi, mancare, cultura si limba, fiind si prima tara europeana clasata in acest top. Rezultatele obtinute arata ca toti emigrantii care se indreapta spre aceasta tara se integreaza fara niciun fel de probleme in comunitate.

7. Franta

Franta a obtinut punctaje mari in ceea ce priveste integrarea, rezidentii francezi care au luat parte la studiu explicand ca adora mancarea franceza, dar si cultura tarii-gazda. Acest lucru claseaza Franta printre cele mai prietenoase si bogate din punct de vedere cultural tari din Europa si din lume.

8. Marea Britanie

Clasata abia pe locul opt in topul celor mai prietenoase tari din lume, Marea Britanie a obtinut punctaje nu foarte mari in ceea ce priveste calitatea vieţii (exista anumite probleme legate de sistemele de transport urban), insa a primit bile albe pentru usurinta cu care strainii se integreaza in cultura engleza si sociabilitatea localnicilor.

9. Malaezia

Pe locul noua se afla o tara situata in sud-estul Asiei, unde emigrantilor nu le-a fost deloc greu sa se integreze intr-un loc cosmopolit, un amestec de culturi Malaysiene, chineze si indiene. Vorbim, fireste, despre Malaysia.

10. Germania

Ultima in top, dar nu si cea din urma, este Germania. In ciuda dificultatilor pe care le intampina in general strainii care ajung aici, in special in a-si face prieteni si a vorbi fluent limba germana, imigrantii chestionati de HSBC au sustinut ca le-a fost usor sa se integreze in cultura tarii, ba chiar 46% dintre ei s-au aratat incantati de mancarea traditionala si localurile de relaxare si diverstiment prezente in Germania.