Potrivit publicatiei, secretarul de stat pentru Universitati, David Willetts, a declarat ca suspendarea imprumuturilor pentru studentii din cele doua tari a fost decisa dupa ce s-a observat o crestere "neobisnuita" a numarului celor care primesc sprijin din partea Student Loans Company (SLC).

Aproximativ trei sferturi dintre studentii vizati nu au reusit sa dovedeasca faptul ca au dreptul la aceste imprumuturi, potrivit unor surse citate de ziar. 

In prezent, SLC ofera doua tipuri de imprumuturi: unul pentru plata taxelor scolare si unul pentru acoperirea unor cheltuieli de intretinere.

Toti cetatenii UE pot aplica pentru un imprumut in vederea platii taxelor scolare. Romanii si bulgarii, care nu au acces pe piata britanica a muncii, pot, in schimb, sa studieze in aceasta tara. 

"Am descoperit ca s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de studenti romani si bulgari care au aplicat pentru un ajutor scolar complet in Anglia, in acest an", a declarat Willetts, in fata parlamentarilor, precizand ca, in conditiile in care acest tip de sprijin este acordat cetatenilor UE rezidenti pentru cel putin trei ani in Marea Britanie, fiecaruia dintre acesti studenti i s-a cerut informatii suplimentare pentru reluarea accesului la imprumuturi. 

Potrivit publicatiei, aproximativ 5.500 de romani si bulgari au primit prima plata a imprumutului pentru cheltuieli de intretinere in 2013.  Majoritatea studentilor sunt inregistrati la "furnizori alternativi" mai mici, care ofera diplome nationale superioare (HND) si alte calificari non-universitare. Aceste aplicatii ar urma sa fie concentrate la o "mina de institutii", adauga publicatia. 

Au aparut apoi suspiciunea ca nu toate aplicatiile ar fi valide. Doar un sfert dintre cei carora li s-a cerut sa prezinte dovada cu privire la rezidenta au facut acest lucru, a precizat sursa citata de ziar. 

Cei care nu au reusit sa prezinte aceste dovezi risca recuperarea imprumuturilor, unii oficiali estimand ca este vorba despre o valoare totala de aproximativ un milion de lire sterline. In unele cazuri banii vor fi recuperati din imprumuturile pentru taxe, la care studentii au dreptul in continuare. 

Willetts a mai declarat ca Guvernul a oprit totodata acceptarea de catre unele colegii private a altor studenti pentru HND si pentru certificate nationale superioare (HNC), precizand ca a scris unui numar de 23 de colegii pentru a le cere sa nu mai accepte studenti, din cauza cresterii rapide a solicitarilor de imprumuturi, care nu pot fi acoperite.