Cu aceste date in minte, sa vedem cum au evoluat pietele americane in functie de politica Rezervei Federale de la inceputul crizei financiare din 2008 si pana acum. Nu trebuie sa uitam nici aluzia facuta de Ben Bernanke, seful FED, la un simpozion de anul trecut, cand a dat indicii despre o noua runda de relaxare fiscala, in noiembrie 2011, cand institutia ar incepe practic sa tipareasca bani, scriu cei de la Business Insider, citand Advisorperspectives.com.

Indicele S&P 500 a scazut cu 2,88% in sedinta bursiera de marti. Indexul s-a apreciat cu 72,2% fata de martie 2009, cand bursele isi reveneau cu greu dupa socul economic si cu 27,6% mai mic fata de recordul absolut inregistrat in ocombrie 2007, cand pietele au inceput sa scada.

S&P 500 este un indice bursier care analizeaza datele a 500 de companii publice mari, majoritatea americane. Indicele este realizat de compania Standard&Poor's.

Recenta demisie a sefului Apple, Steve Jobs, arata cat de usor influentabil este acest indice. Astfel, un simplu anunt a sters 52 miliarde dolari din valoarea indicelui S&P al de la New York inainte de debutul sedintei de tranzactionare pe 24 august.

Va tipari SUA bani?

In timp ce economisti, precum Nouriel Roubini, spun ca SUA va incepe sa tipareasca bani pana la finele anului pentru a da un semnal pozitiv investitorilor, seful FED inca nu a dat niciun semnal in acest sens. La ultima conferinta de presa el a anuntat doar ca sistemul bancar american este mult mai "sanatos", iar bancile au mai multe rezerve de capital. Insa, institutia nu va aplica o politica de relaxare monetara si nu va exista un program de stimulare al economiei. Cel putin nu acum, pentru ca oficialii FED se vor intalni si pe 20-21 septembrie pentru a analiza viitorul economiei americane.

Citeste si

Google TV, tot mai aproape. Americanii ar cheltui "oricat" pentru achizitia Hulu

JP Morgan foloseste piese de lego pentru a ilustra criza din zona euro FOTO