UE ne vireaza 200 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor. Proprietarii apartamentelor vor suporta pana la 30% din costuri
182 de milioane de euro sunt la dispozitia Primariilor, pana la sfarsitul anului, pentru reabilitarea blocurilor. Banii vin de la Uniunea Europeana, iar proprietarii apartamentelor vor fi nevoiti sa suporte cel mult 30% din costuri.
In sectorul 3 al Capitalei, acolo unde locatarii din 32 de blocuri au depus la Primarie actele sa primeasca finantare europeana pentru reabilitarea termica. Chiar daca acest lucru presupune ca ei sa suporte o parte din costuri, oamenii spun ca s-au saturat sa astepte ziua in care Primaria sa vina si sa le reabiliteze blocul gratuit.
"Ne-au amanat de trei ori, o data in martie, o data in iulie si acum, in septembrie", se plange Stefan Frumusanu, locatar.
"Daca asteptam sa fie gratis, dureaza mult. Ni s-a propus sa trecem pe fonduri europene. Se face, ni s-a spus ca anul viitor", sustine Ion Iovescu, administratorul blocului.
90% dintre proprietarii blocului au spus "da" reabilitarii contra cost. Cei care se impotrivesc, vor fi obligati sa plateasca si ei, in rate. "Fiind pensionar pe caz de boala, imi vine greu sa dau, dar daca o sa fie nevoie, o sa dau", spune Nicolae Sandu, un alt locatar.
Costul reabilitarii este suportat in proportie de 60% de UE. Restul revine Primariei si asociatiilor de proprietari. In functie de veniturile pe care le au si de costul apartamentului, locatarii vor plati intre 10% si 30% din costul reabilitarii. De pilda, daca jumatate dintre proprietarii unei cladiri au un venit pe membru de familie intre 150 si 350 de euro, vor suporta 20% din suma. La o suprafata de 60 de metri patrati si un cost minim de 60 de euro pe metru patrat, pretul de pornire pentru un apartament va fi de 3.600 de euro, din care 720 de euro reprezinta contributia proprietarilor.
In sectorul 3 al Capitalei, acestia pot da banii si in 5 ani, fara dobanda. "La cerere, putem sa extindem perioada de gratie de la 5 ani, la 10 ani", explica Robert Sorin Negoita, primarul sectorului 3. In cazul unei lucrari executate impecabil, suma platita pentru reabilitare devine mica in comparatie cu economiile care se vor face la intretinere.
Suma alocata de Uniunea Europeana, pana la sfarsitul anului, pentru investitii in eficienta energetica a blocurilor este de 182 milioane de euro, din care 22,8 milioane de euro ii revin regiunii Bucuresti-Ilfov.