Anual, aproximativ 500.000 de turisti isi petrec vacantele in tarile vecine, unde Taxa pe Valoarea Adaugata este redusa. Din 2015, si Romania intra in randul lumii.

Mohamed Murad  FPTR: "TVA la pachetul turistic care include cazare cu mic dejun era 9%, nu putem vorbi de salam, dimineata cu 9% si salamul de la pranz cu 24%."

De anul viitor, va fi redus TVA-ul si pentru pachetele turistice cu demipensiune, pensiune completa sau all inclusive."

Atentie insa, odata ce ati cumparat un pachet turistic, cu el ramaneti.

Florin Jianu, ministru Turismului si IMM-urilor: "Ti-ai luat pachetul all inclusive legat de cazare, in avans atunci platesti 9%. Nu? Ca te-ai gandit ca vrei un pranz sau o cina, o platesti cu 24%."

Vestile nu sunt la fel de bune pentru cei care vor sa isi petreaca vacanta pe litoralul romanesc, pentru ca majoritatea hotelierilor refuza sa scada tarifele pentru sezonul viitor.

Nicolae Bucovala: "Nu e rolul nicuunei asociatii de promovare a turismului in Romania sa ne dirijeze noua preturile."

Anca Nedea: "Vor ramane mai multi bani pe care vom putea sa-i investim in locatii"

Concret, turistii care aleg in fiecare an Bulgaria nu vor fi motivati sa cumpere pachete pentru litoralul romanesc.

La munte insa, cei mai mult hotelieri au anuntat ca vor micsora preturile. Ei spera sa-i atraga pe turistii care preferau sa schieze in Austria, unde TVA e de numai 10%.

Mariana Toncu, manager hotel: "Pachetele noastre vor scadea cu 10-15% categoric."

Acum, in Romania, turistii beneficiaza de TVA de 9% doar pentru cazare si mic dejun. Iar grecii, care atrag peste 200 de mii de romani anual, au TVA de 6,5% la cazare si de 13 procente, pentru masa.

Ponta: TVA redusa rezolva o problema de competitivitate

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa de la 24% la 9% pentru pachetele all inclusive din turism. O masura cu impact bugetar redus, dar care rezolva o problema de competitivitate, a anuntat premierul Ponta, dupa discutia avuta cu expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene.

"Am reusit sa rezolvam o problema importanta, chiar daca cu un impact bugetar mai redus, si anume scaderea TVA-ului la pachetele all inclusive din turism, de la 24 la 9%, pentru ca era o problema de competitivitate a sectorului de turism din Romania", a spus Ponta. 

El a precizat ca impactul bugetar aferent este de 100 milioane lei, fiind luat in calcul in proiectul de buget pentru anul viitor.

Ulterior, ministrul delegat pentru IMM si Turism, Florin Jianu, a explicat ca toate pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, vor beneficia de TVA redus de la 24% la 9%, masura incluzand nu doar mesele, ci si toate tipurile de servicii din hotel.

Florin Jianu a precizat ca masura nu se refea doar la pachetele all inclusive, ci si la acelea care contin una sau doua mese pe zi, cu conditia sa includa si cazarea.

In prezent, TVA de 9% se aplica doar pachetele care contin cazare si mic dejun. Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croisant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%.

"Noi am reusit ca pe langa cazare si mic dejun, sa beneficieze de TVA redusa si mesele si serviciile, cu conditia ca acestea sa fie incluse in acelasi pachet si sa fie in cadrul aceluiasi hotel. Orice operator care ofera minim cazare va avea TVA de 9%", a mai spus Jianu, citat de Mediafax.

Secretarul de stat in Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism George Brezoi a afirmat ca 500.000 de romani merg anual la all inclusive in strainatate. "Vrem ca anul viitor, dupa masura reducerii TVA, 200.000 de persoane dintre cele care plecau sa ramana la hotelurile din tara", a mai spus Brezoi.

Anul trecut s-au cazat in structurile de primire turistica din Romania aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de straini. Cei mai multi dintre acestia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649).

Hotelierii spun ca reduc tarifele cu 10% de la anul dupa scaderea TVA la pachetele turistice

Hotelierii, intervievati de Mediafax, sustin ca vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% in medie si se asteapta la o crestere a numarului de turisti, dupa ce Guvernul a anuntat ca a convenit cu FMI si Comisia Europeana scaderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care contin cel putin cazare.

"Hotelierii vor scadea de anul viitor tarifele cu 10%. Evaziunea fiscala va scadea si ea, cu siguranta", a declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania. El crede ca decizia va ajuta Romania sa concureze in turism cu alte tari din zona, unde TVA este sub 24%.

Vicepresedintele ANAT Alin Burcea afirma, la randul sau, ca de anul viitor hotelurile au create premisele sa scada tarifele la pachete cu 10%. "In plus, multi turisti se vor intoarce sa manance in restaurantele hotelurilor. Pana acum, mai mult de jumatate din turisti mancau la hotel doar micul dejun, care era inclus in pachet. De anul viitor, cred ca numarul acestora va creste considerabil", a mai spus el.

Hotelierii cred ca masura va influenta infiintarea de structuri all inclusive. "Efectul acestei masuri se va vedea anul viitor in piata. Preturile la cazare in complexele all inclusive vor scadea cu 10% anul viitor. De asemenea, se vor consolida serviciile si vor fi mai multe facilitati in acelasi pret. In plus, hotelurile romanesti all inclusive vor deveni mai competitive la export si vom avea mai multi turisti straini", a declarat Marius Usturoiu, care administreaza complexul all inclusive Mercur-Minerva de pe litoral si hotelul Rozmarin din Predeal.

In Romania sunt in prezent peste 20 de hoteluri all inclusive, dintre care mai mult de jumatate sunt pe litoral. Majoritatea acestora s-au dezvoltat in ultimii trei ani.

Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, spune ca este sceptic pana cand nu citeste normele de aplicare pentru reducerea TVA. "Masura este extraordinara, dar pana sa ma imbat de bucurie mai dureaza. Sa vedem cum se aplica. Daca facem un pachet cu toate mesele si ei vor aplica taxa locala de 1% pe toata factura, considerand-o innoptare, va fi o mare problema", a mai spus el.