TVA 9% in turism, neconditionata de autorizare. Impactul negativ, triplu fata de cel oficial
Cota redusa de TVA aplicata de anul viitor pentru toate serviciile de turism care includ minimum cazare nu va fi conditionata de obtinerea autorizarii impuse de lege, impactul bugetar negativ fiind estimat la peste 300 milioane lei anual, nu la 100 milioane lei cum a anuntat premierul Victor Ponta.
Estimarea bugetara negativa mult peste anuntul oficial a fost inclusa in proiectul hotararii de guvern care va extinde cota redusa a TVA in turism.
Astfel, conform documentului obtinut de Mediafax, extinderea cotei reduse de TVA va avea un impact negativ asupra incasarilor din aceasta sursa de 326,4 milioane lei anul viitor, de 346,8 milioane lei in 2016, de 367,9 milioane lei in 2017 si de 391,4 milioane lei in 2018.
In urma cu o saptamana, dupa negocierile cu FMI privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anuntat scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%.
"Cred ca impactul bugetar este de 100 de milioane de lei, este inclus in acest buget", a spus Ponta.
Proiectul prevede extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% si asupra serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, respectiv pranz, cina, gustarile dintre mese si servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica.
Proiectul mai releva ca aplicarea cotei reduse nu va putea fi insa conditionata de obtinerea autorizarii potrivit legislatiei speciale, cu argumentul ca veniturile, alte beneficii si valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale indiferent daca sunt obtinute din activitati ce indeplinesc sau nu cerintele altor dispozitii legale, conform Codului de procedura fiscala.
Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croissant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%.
Hotelierii sustin ca vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% in medie si se asteapta la o crestere a numarului de turisti, dupa ce Guvernul a anuntat ca a convenit cu FMI si Comisia Europeana scaderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care contin cel putin cazare.
Anul trecut s-au cazat in structurile de primire turistica din Romania aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de straini. Cei mai multi dintre acestia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649).