Investiţia se ridică la 300 de milioane de euro, iar banii vin din bugetul local. Spitalul este conceput cu peste o mie de paturi şi 37 de săli de operaţie.

150 de copii sunt internaţi în acest moment în Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. Deşi clădirea este una cu risc seismic ridicat, nu poate fi închisă.

În urmă cu 2 ani saloanele secţiei de pediatrie a IOMC au fost renovate, dar în 2014 clădirea a fost încadrată în clasa întâi de risc seismic. E nevoie de o reconsolidare totală, dar investiţia ar fi prea mare, aşa că autorităţile au decis că secţia va fi mutată în noul spital care se va construi în sectorul 1.

Tot în clădirea nouă ar trebui să ajungă Spitalul Floreasca şi Spitalui de Arşi.

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii: “Floreasca e un spaţiu închis, nu se mai poate extinde, circuitele funcţionale sunt greu de obţinut. Preia în jur de 350 de urgente. Spitalul de arşi, la fel, e o clădire veche, nu mai putem să facem nimic nici acolo″

Spitalul nou va fi ridicat pe şoseaua Bucureşti Târgovişte la nr. 10 şi se va întinde pe 7 hectare. În proiect are 1015 paturi şi un bloc operator complex cu 37 de săli.

Şi totuşi dacă pentru bolnavii din sectorul 1 şi pentru cei din Ilfov spitalul va fi relativ aproape, pentru toţi ceilalţi drumul până la camera de gardă va fi greu de parcurs.

Dan Tudorache, primarul sectorului 1: “Suntem foarte aproape de centură şi sper că în 5 ani centura să fie toată pe 4 benzi, e şi o staţie de metrou acolo, am vorbit cu ei să ne facă una în zonă″

Deocamdată pentru noul spital au fost făcute studiile de prefezabilitate, iar anul viitor va fi organizată licitaţia.