"In principiu, a fost agreata desemnarea domnului Mihai-Razvan Ungureanu in functia de prim-ministru desemnat. Ceea ce inseamna ca va incepe un efort de desemnare a Guvernului cu coalitia, chiar in cursul zilei de maine", a spus presedintele.

Traian Basescu a explicat ca presedintele "nu poate da un mandate, dar poate spune public ce gandeste".

"Cred ca un nou Guvern trebuie sa marcheze un nou inceput asezat pe succesele Guvernului anterior referitor la stabilizarea macro-economica a tarii", a spus Basescu in acest context.

"Pe aceasta baza, prioritatea numarul unu a noului Guvern este efortul de a restabili treptat nivelul de trai al romanilor care au suportat greu factura proceselor de reechilibrare macro-economica a tarii", a mai spus presedintele.

Presedintele a declarat ca a avut, inca din luna decembrie, discutii cu premierul Emil Boc privind depunerea mandatului, decizia fiind amanata din motive de interes national.

"Inca din luna decembrie am avut discutii cu premierul cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amanata din motive de interes national. S-a constatat ca ar fi fost foarte greu sa avem in a doua parte a lunii decembrie o majoritate parlamentara sigura", a spus seful statului.

Traian Basescu a mentionat ca in ianurie a fost vacanta parlamentara si a avut loc evaluarea FMI, BM si CE.

"Odata finalizata evaluarea Fondului si emiterea de bonduri pe piata americana, s-a putut trece si la aceast decizie. Nu este vorba despre nicio manevra, ci de un lucru normal pentru un Guvern in timp de criza", a mai spus el.

Director al Serviciul de Informatii Externe din 2007, Ungureanu a fost membru al PNL. De altfel, din partea liberalilor, Ungureanu a avut parte si de trei ani de mandat in fruntea Ministerului Afacerilor Externe. A demisionat la cererea lui Calin Popescu Tariceanu, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori romani in Irak.

Premierul Emil Boc a anuntat, azi-dimineata, ca isi depune demisia din functia de prim-ministru, dupa mai multe presiuni din partea liderilor PDL. Presedintele Traian Basescu l-a numit premier interimar pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Premierul desemnat are la dispozitie 10 zile pentru a-si forma echipa de guvernare cu care merge in Parlament pentru validare. In cazul in care premierul este respins de doua ori, presedintele poate cere dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegri anticipate.

Emil Boc intra in randul prim-ministrilor europeni rapusi de criza. Masurile “corecte si necesare” care au sapat la temelia scaunului de premier

Premierul Emil Boc si-a anuntat demisia. Presedintele l-a numit intermiar pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu VIDEO