Tiganii din toate colturile lumii ar putea avea propria moneda virtuala. 1 LOV = 1 EUR
Tiganii din toate colturile lumii ar putea avea propria moneda, una virtuala, botezata LOV , adica o combinatie intre iubire si bani. Ideea ii apartine autointitulatului rege international al romilor, Dorin Cioaba, care sustine ca decizia a fost votata deja in congresul Uniunii Internationale a Romilor. Moneda tiganeasca de pe internet starneste insa controverse printre supusi, care nu inteleg notiunea de virtual si nici de ce mai au nevoie de lovele, cand exista din belsug euro, dolari si mahmudele.
Pentru inceput, un lov virtual ar valora un euro, au decis reprezentantii tiganilor. Moneda a intrat deja in vigoare, de la 5 iunie, dar nimeni nu intelege cum va fi folosita.
La doi pasi de capitala, in comuna Stefanesti, banul virtual pare de domeniul fantasticului, atat pentru cei care traiesc pe strazile pline de mocirla, cat si pentru localnicii mai instariti.
"Ideea nu e buna. Sa lasam moneda internationala care e euro, dolaru! Ce facem cu loveaua?"
"Si asa suntem tigani. Sa ne facem si mai tigani cu loveaua?"
"Si cu loveaua ce putem sa cumparam? Cum o folosim?"
Autointitulatul rege al romilor de pretutindeni, Dorin Cioaba, vine cu explicatia: "va fi folosita de catre membrii comunitatii in tranzactiile care vor urma, in cadrul ministerelor pe care le avem in guvern".
Doar ca pana sa ajunga sa faca tranzactii cu lovele online, intr-un presupus guvern propriu, iar moneda lor sa fie la fel de puternica precum bitcoinul, tiganii de rand au alte probleme. Multi nu stiu ce e internetul si nici moneda virtuala.
De ce se numeste "lov"? Dorin Cioaba, autointitulat rege international al romilor: "Love in engleza inseamna dragoste. Ai money, I love you, n-ai money, I'm sorry."
Ideea de a infiinta o moneda proprie nu e noua. Mai multi regi ai romilor au batut de-a lungul timpului monede din aur, ravnite apoi de cei mai instariti dintre ei.
In etnia roma, cel mai cautat ban este galbenul emis de banca austriaca, pe care se afla chipul lui Franz Josef. Unul singur cantareste 14 grame de aur de 24 de karate si este echivalentul a 500 de euro. Coroana lui Dorin Cioaba este batuta cu 32 de galbeni si valoreaza 16.000 de euro.
Gelu Duminica, sociolog de etnie roma, spune ca decizia are o valoare mai mult simbolica: "Este ceea ce in sociologie se numeste capital simbolic. Fiecare incearca sa-si arate smecheria promovand idei din ce in ce mai nastrusnice, care nu servesc in nici un fel".
Ales recent ca presedinte al Uniunii Internationale a Romilor, Dorin Cioaba promite ca nu se va opri aici. Sustine ca luna viitoare ar urma sa aiba o intalnire la Casa Alba cu vicepresedintele Statelor Unite, in incercarea ca natiunea romilor sa fie recunoscuta la nivel mondial.