Tara in care "Satana a pus mainile” pe banca centrala. Pastorii se roaga pentru aprecierea monedei nationale fata de dolar: "Cer invierea cedi! In numele lui Iisus!”
Deprecierea puternica a monedei Ghanei, cedi, fata de dolar in acest an a determinat multi pastori din statul african sa se roage ca moneda sa se aprecieze din nou, "in numele lui Iisus", in timp ce unii oameni dau vina pentru scaderea valorii pe diavol sau pitici practicanti de magie neagra.
"Cer invierea cedi! In numele lui Iisus!", a afirmat in timpul unei predici pastorul evanghelist Nicholas Duncan-Williams, de la biserica Action Chapel, potrivit cotidianului american Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Pastorul s-a adresat apoi Satanei: "Ia-ti mainile de pe banca centrala!".
Tarile din Africa au un an dificil din cauza deprecierii monedelor nationale. Din Gambia si pana in Zambia, deprecierea puternica a monedelor in raport cu dolarul creste costurile bunurilor de import, forteaza proprietarii de magazine sa creasca preturile si afecteaza afacerile mallurilor, dealerilor auto si restaurantelor fast-food.
In Ghana, cedi s-a depreciat in primele doua luni ale anului cu 11% fata de dolar.
Unele personalitati au dat vina la radio pentru evolutia cursului pe diavol, altii pe pitici care practica magia neagra in padure.
"Acesti pitici, magia negra, fac cedi sa piarda din valoare", a declarat recent la postul de radio Adom FM Anita Desooso, organizator de evenimente si campanii pentru principalul partid din Ghana, Congresul National Democrat.
Economistii dau insa vina pentru deprecierea monedei pe motive mai lumesti, precum reducerea programului de achizitii de obligatiuni derulat de Rezerva Federala a SUA (Fed). Decizia Fed a cauzat aprecierea dolarului fata de alte monede la nivel global.
La aceasta se adauga o alta componenta caracteristica multor state din Africa, deficitele bugetare ridicate.
Fed a introdus lichiditati semnificative in sistemul financiar global in ultimii ani prin programul de achizitii de obligatiuni, cu scopul de a sprijini economia americana. Programul a sustinut si pietele financiare la nivel global.
Banca centrala americana a scazut, prin doua decizii in decembrie si ianuarie, achizitiile de obligatiuni de la 85 de miliarde de dolari la 65 de miliarde de dolari.
Pe acelasi subiect: