Conform proiectului adoptat, astazi, de Guvern, daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi contribuabilii pot sa solicite restituirea diferentei de bani.

Taxa de poluare va fi platita, o singura data, pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Taxa va fi calculata pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.

Prima forma a proiectului de modificare a taxei prevedea o diminuare a acesteia de circa 30%, de la 1 iulie.

Cum RECUPEREZI taxa de prima inmatriculare! PONTURI de la avocati!

Vechea taxa auto incalca legislatia europeana

Sistemul actual al taxei auto a fost modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene, intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

Taxa auto, respinsa de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Ce urmeaza

Legislatia romana a instituit, incepand de la 1 iulie 2008, o taxa de poluare care trebuie sa fie platita cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania. Reglementarea mentionata nu face distinctie intre vehiculele fabricate in acest stat membru si cele produse in strainatate. De asemenea, aceasta nu face distinctie intre vehiculele noi si vehiculele de ocazie, explica in hotararea sa de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunta, la acea vreme, ca Executivul analizeaza o alta varianta: introducerea unei taxe de poluare pentru toate autoturismele.

"Eu raman la ideea de a introduce o taxa de poluare cu ocazia inmatricularii masinii in Romania, dar, in comitetul interministerial, am discutat si despre o alta varianta: aceea a introducerii, pe viitor, a unei taxe generale de poluare, o taxa anuala care sa inlocuiasca taxa de prima inmatriculare", spunea atunci ministrul Mediului.

Potrivit autoritatilor de la Bucuresti, pana in iune, aproximativ 40.000 de persoane au cerut rambursarea taxei auto percepute in anii trecuti.

Citeste si:

Balbaiala la Guvern. Taxa auto nu poate fi redusa de la 1 iulie, pentru ca parlamentarii pleaca in vacanta

Romania risca sanctiuni UE si noi procese daca nu modifica taxa auto si nu restituie banii