Si mai alarmant este ca autoritatile nu au nicio politica de redresare a acestui declin demografic, sustin sociologii. De vina sunt si conditiile de locuit, care nu s-au schimbat vizibil in ultimul deceniu. Peste jumatate dintre case au igrasie, cateva milioane nu au apa curenta si in 30% dintre ele banii familiei se duc doar pe facturi.

Statisticile arata o situatie de-a dreptul ingrijoratoare. Si anume ca in acest moment 3,5 milioane de copii cati traiesc in Romania sunt concentrati pe mai putin de un sfert din totalul gospodariilor.

Gelu Duminica, sociolog: "E o tranzitie demografica. Daca inainte ne casatoream la 19 ani, acum ne casatorim la 27. Daca aveam trei copii pe mama fertila, acum avem 1,2 si trendul e in scadere. Omul prefera sa investeasca mai intai in dumnealui, sa cumpere casa, masina, sa vada lumea, dupa care la peste 30 de ani se gandeste sa faca si copii. Socant e ca nimeni nu reactioneaza."

Statul ar trebui sa incurajeze in mod real familiile tinere, pentru ca rata fertilitatii scade dramatic, iar cei care isi doresc copii la 40 de ani nu prea mai reusesc. Iar cel mai bun ajutor ar putea fi oferit prin ABC-ul civilizatiei: apa, canalizare si utilitati ieftine.

Romania a cheltuit pana acum, din 2007, in special din fonduri europene, peste 5 miliarde de euro pentru canalizare si apa curenta. Cu toate astea, 3 din 5 locuinte nu au nici apa si nici canalizare in prezent. Iar 33% din locuinte au inca WC in curte.

Cum nu avem apa si suntem pe primul loc la acest capitol in Europa, nu avem nici masini de spalat din gospodarii. In mod paradoxal, desi suntem foarte buni in sectorul IT, avem cea mai mare pondere de locuinte fara un calculator.