Clujul atrage de ani de zile, ca un magnet, studenţii care sunt în căutarea oportunităţilor, iar oraşul prinde viaţă ori de câte ori începe anul universitar. Finanțați de părinţi, unii mai mult, alţii mai puţin, aceştia contribuie semnificativ la economia oraşului.

Cele şase universităţi din Cluj: Babes-Bolyai, Medicină, Muzică, Universitatea de Arte şi Design, Universitatea Tehnică şi cea de Agronomie absorb anual 66.000 de studenţi.

În medie un student la buget, cazat la cămin, cheltuie pe an peste 12.000 de lei, iar altul care studiază pe locurile cu taxă şi plăteşte şi chirie în Cluj, peste 26.000 de lei. Studiul făcut de un doctorand la Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Babes-Bolyai arata că oraşul primeşte, graţie studenților, o infuzie importantă de capital. Acesta contribuie la dezvoltarea locurilor de muncă mai ales în domeniul serviciilor.

Studenţii lasă bani peste tot unde merg şi stau: chirii, restaurante, baruri sau cluburi. Managerii de localuri spun că lucrurile se schimbă complet când studenţii pleacă în vacanţă. Barurile şi restaurantele rămân aproape goale.

Un tânăr lasă până la 50 de lei pe zi într-un bar sau într-un bistro. Şi pe piaţa imobiliară studenţii şi-au pus amprenta semnificativ.

Clujul este al doilea cel mai important centru universitar din ţară şi oferă zeci de specializări.