Premiera de anul acesta este introducerea costului standard per elev. Ceea ce inseamna ca scolile vor primi bani doar in functie de numarul copiilor.

Directorii scolilor mici sunt cei mai disperati, pentru ca banii primiti le vor ajunge cel mai probabil doar pentru salarii, iar fara sa isi poata plati si celelalte cheltuieli, de intretinere, cei care nu au deja un renume risca sa isi inchida portile.

Intre directori se incearca chiar un fel de troc pentru elevi. Prin tara, unii dau anunturi in ziare cu inscrieri, iar in Bucuresti cauta sa devina mai atractivi prin programe after-school.

Anul acesta, peste 200.000 de copii vor da cu ochii sfiosi de doamna invatatoare. In 3 martie au inceput oficial inscrierile si toti parintii au fost nevoiti sa completeze cate o cerere. Mamele grijulii au furat de mult startul si au dat deja tarcoale scolilor cu renume.

''Parintii ne cauta inca din septembrie. Majoritatea invatatoarelor au deja cel putin 20 de optiuni, cele mai multe ajungand chiar pana la 40", spune Elena Nicolae, coordonator educativ Scoala 88 Bucuresti.

Dintr-o data, directorii scolilor de cartier au inceput si ei sa caute tot felul de solutii pentru a-i ademeni pe parinti. Au si motive: pentru fiecare scolar primesc in jur de 2.000 de lei. Daca nu fac insa suficiente inscrieri, iar fondurile sunt mici, nu le vor ajunge banii si pentru salarii, si pentru intretinere.

"Am facut eforturi pentru a atrage elevi, am incheiat acorduri de parteneriat cu gradinitele, am facut pliante", a declarat Mihaela Orzata, director Scoala 308 Bucuresti.

Din toamna, scolile vor primi diverse sume, in functie de locul in care se afla: la tara sau la oras.