Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alex Stoian, arestati pentru favorizarea lui Nicolae Popa. VIDEO
"Rusine, doamna!" Sunt primele vorbe ale lui Sorin Ovidiu Vintu la adresa judecatoarei care joi noapte l-a arestat preventiv. Teoretic, omul de afaceri isi va petrece urmatoarele 29 de zile in celula. La fel si doi dintre colaboratorii sai apropiati, Alex Stoian si Octavian Turcan. Practic, cu totii au declarat recurs, iar avocatii le pregatesc apararea pentru infatisarea de la Curtea de Apel. Intre probele pe care trebuie sa le combata se afla si numeroase interceptari ale discutiilor telefonice dintre Vintu si fugarul Nicolae Popa, "tatal" FNI.
O judecatoare a Tribunalului Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, valabile pana pe 8 octombrie, pe numele celor trei inculpati, care pot contesta decizia sa la Curtea de Apel a Capitalei. Inculpatii au anuntat ca vor face recurs la Curte.
Vintu, inainte de a fi scos din boxa acuzatilor, a declarat: "Asistati la cea mai cumplita perioada din istoria Romaniei de dupa 1989".
Tribunalul Bucuresti a judecat, joi noapte, cererea Parchetului de arestare a lui Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si a lui Alexandru Stoian, retinuti in cazul lui Nicolae Popa - condamnat, in lipsa, la 15 ani de detentie pentru fraudarea a peste 300.000 de investitori FNI.
Inculpatii au dat declaratii in fata judecatoarei, care anterior a ascultat pledoaria acuzarii, apoi pe cea a apararii, sedinta tinandu-se cu usile inchise.
Cei trei au fost retinuti pentru favorizarea lui Popa, fugit din Romania imediat dupa izbucnirea scandalului privind prabusierea Fondului National de Investitii (FNI), in mai 2000.
Procurorii i-au convovat, joi, pe Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Turcan si pe Alex Stoian, in cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detentie pentru prabusirea FNI.
La locuintele acestora si ale altor persoane s-au facut perchezitii, anchetatorii ridicand unitati de computer, inscrisuri si alte documente.
Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus in cursul zilei de joi retinerea, pentru 24 de ore, a inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu, Turcan Octavian, si Stoian Alexandru, sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea infractorului.
Din probele administrate in cursul urmaririi penale a rezultat ca inculpatul Vintu Sorin Ovidiu a trimis sume de bani condamnatului Popa Nicolae, pentru ca acesta sa se sustraga de la executarea pedepsei de 15 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 423/20.03.2007 a Tribunalului Bucuresti, pronuntata in dosarul nr. 24.632/3/2006, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 2098/2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dosar in care la data de 23 iulie 2009 a fost emis mandat european de arestare.
Urmarirea penala a stabilit ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat in baza dispozitiilor inculpatului Vintu Sorin Ovidiu, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o banca cu sediul in Nicosia, Cipru, in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia, la care condamnatul Popa Nicolae avea acces cu ajutorul inculpatului Turcan Octavian, sau in numerar cu sprijinul inculpatului Stoian Alexandru. Procurorii au inaintat magistratilor Tribunalului Bucuresti, propuneri de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile, pe numele inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu, Turcan Octavian, si Stoian Alexandru.
Procurorii au decis sa-l retina pe Sorin Ovidiu Vintu, dupa ce au primit, saptamana trecuta, informarile de la autoritatile judiciare din Cipru si Indonezia privind tranzactiile prin care ii erau virati bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul lui Alex Stoian si Octavian Turcan.
Autoritatile judiciare romane au solicitat, prin comisii rogatorii, in Cipru si Indonezia, audierea mai multor persoane si obtinerea unor informatii, printre care si tranzactii bancare care sa confirme transferarea de bani de la Sorin Ovidiu Vintu catre Nicolae Popa, condamnat definitiv pentru prabusirea Fondului National de Investitii, la 15 ani de detentie, fiind pagubite peste 300.000 de persoane cu 6,4 milioane de RON si 28 de milioane de euro.
Procurorii romani l-au audiat, la Jakarta, pe Nicolae Popa, capturat in decembrie 2009, in baza unui mandat international de urmarire prin Interpol.
In urma ultimelor raspunsurilor primite, saptamana trecuta, la comisiile rogatorii solicitate, traducerea actelor si coroborarea acestora cu informatiile detinute, procurorii au decis, joi, descinderi la mai multe locatii si convocarea la Parchet a lui Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan si a lui Alex Stoian, informeaza surse judiciare.
Potrivit surselor citate, prin conturi ale unor firme offshore ce ar fi detinute de Liviu Luca si Octavian Turcan, Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi remis sume importante de bani lui Nicolae Popa.
Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in colaborare cu ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, continua cercetarile in cauza avand ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstantelor in care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a parasi Romania si a se stabili in strainatate, sustragandu-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani, informeaza PICCJ.
In urma comisiilor rogatorii efectuate in Indonezia si Cipru, au fost predate documente de catre autoritatile competente in conformitate cu procedura asistentei judiciare in materie penala si s-a procedat, totodata, la audierea lui Popa Nicolae.
In efectuarea cercetarilor, procurorii si politistii sunt sprijiniti, conform competentelor legale, de catre lucratori ai Serviciului Roman de Informatii.
In decembrie 2009, Biroul de presa al Ministerului Public a comunicat ca, "in baza informatiilor primite cu privire la arestarea cetateanului roman Popa Nicolae, la data de 2 decembrie 2009, in Indonezia, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a constituit un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea infractorului cu privire la persoanele care au ajutat persoana condamnata sa se sustraga de la executarea pedepsei".
Cine e si ce a facut Nicolae Popa?
Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, in 2 decembrie, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Instanta suprema a mentinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpatii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, si Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activitati de brokeraj si pe piata fondurilor de investitii, prin care se derulau si tranzactiile cu unitati de fond de la FNI.
Astfel, Ioana Maria Vlas a ramas cu pedeapsa de zece ani de detentie, pentru inselaciune si abuz in serviciu. In cazul lui Nicolae Popa, acesta a ramas cu decizia de condamnare la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune si delapidare, infractiunea de fals fiindu-i prescrisa.
Presedintele Indoneziei a semnat cererea de extradare a lui Nicolae Popa, urmand ca procedura de predare sa fie stabilita de ministrul indonezian al Justitiei. Daca preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectiva poate fi eliberata dupa 15 zile, dar nu mai tarziu de 30 de zile.
Criza a injumatatit averea lui Vintu in 2009
Potrivit topului Forbes Romania, Sorin Ovidiu Vintu imparte locul 8 cu fratii Micula, cu o avere estimata la 400-450 de milioane de euro (de la 850 de milioane de euro, in 2008), majoritatea investitiilor din Romania fiind in mass-media.
Vintu detine grupul media Realitatea-Catavencu, care a cuprins, in cea mai extinsa forma, radiourile Guerrilla, Realitatea FM, Gold si Alpha, revistele Academia Catavencu, Tabu, SuperBebe, Idei in Dialog, 24Fun, Jadore, Psihologia Azi, Aventuri la Pescuit, ziarele Cotidianul si Business Standard, televiziunile Realitatea TV, Money Channel TV, Telesport, Romantica si agentia de presa NewsIn.
Incepand din 2009, criza a atins multe dintre componentele grupului. Ziarele Business Standard si Cotidianul au fost inchise in varianta tiparita la sfarsitul anului 2009.
Catavencu SA, compania care desfasura o parte din operatiunile de print, a intrat in faliment in iulie 2010.
Pe acelasi subiect: