Ministerul Sanatatii isi doreste ca inca din ianuarie 2011 fiecare dintre noi sa detina un astfel de card. Este un plastic cu un CIP, ca un card bancar, pe care vor fi stocate grupa de sange, Rh-ul, date despre bolile cronice de care suferim si mai nou optiunea de a deveni sau nu donator.

Desi initial s-a discutat ca statul sa suporte costurile, acum, din lipsa de bani, aceasta sarcina revine asiguratului. Costul ar fi in jur de 2 euro. Cine nu plateste, risca sa nu mai fie primit la medic.

Cardul va fi folosit atat in situatii de urgenta, cat si la consultatiile medicale de rutina.

Cardul national de sanatate va deveni cu timpul monitorul serviciilor medicale de care va benefica un pacient. In el pot fi "stocate" si vizitele la medic, retetele primite, medicamentele prescrise si interventii in spital.

Pe acesta va fi scris numele, prenumele asiguratului, data nasterii, codul numeric personal si codul de asigurat. Fiecare roman care are peste 14 ani va primi cardul acasa, din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Asiguratul se va duce apoi la medicul de familie, care il va trece printr-un dispozitiv pentru validare si va introduce in cipul cardului datele medicale ale pacientului.

Cardul national de sanatate va inlocui fostul carnet de asigurat, precum si adeverinta prin care pacientii ii dovedea medicului de familie ca isi achita contributia catre stat.