Sergiu Nicolaescu, promotorul filmului romanesc. Un miliard de spectatori i-au cunoscut creatiile
Sergiu Nicolaescu a fost un artist complet: regizor, scenarist si actor. Un artist care a avut parte de recunoastere, de glorie, celebritate si sansa de a-si face meseria pana in ultimele clipe de viata. Discret si plin de voie buna, Nicolaescu a lasat o mostenire inestimabila.
Fugea de acasa pentru a vedea filme
S-a nascut in duminica Floriilor, pe 13 aprilie 1930, la Targu Jiu, insa copilaria si-a petrecut-o la Timisoara. La sase ani fugea de acasa, pentru a vedea filme. Pe unele le urmarea de doua-trei ori.
Parintii nu i-au banuit talentul. Ba chiar nici el nu era convins ca ar avea inclinatii spre film, cata vreme a ales sa studieze Mecanica la Institutul Politehnic, desi fusese admis si la Belle Arte. Norocul face ca la doi ani de la terminarea faculatii sa se intalneasca cu un coleg repartizat in cinematografie, cu care face schimb de posturi. Ajunge astfel intr-o lume care avea sa-l transforme intr-unul dintre cei mai mari regizori romani.
Primul mare succes il inregistreaza cu filmul Memoria Trandafirului, o productie de sapte minute ce prezinta o poveste cu flori, care intruchipeaza destinele unor oameni. Filmul este prezentat la Cannes, fiind un real succes, iar studiourile Columbia din SUA il cumpara cu 10.000 de dolari. Acesta este momentul in care lui Sergiu Nicolaescu i se deschid portile filmului international. Pleaca la Paris, acolo unde lucreaza cu scenaristul Titus Popovici, cu care pune la cale mai multe productii.
Dacii si Mihai Viteazu sunt doua dintre marile sale succese. Pelicula Mihai Viteazul este si astazi obiect de studiu la celebra facultate de film din Los Angeles condusa de regizorul Steven Spielberg.
Anii `70 au fost cei mai prolifici pentru Sergiu Nicolaescu. Facea cate doua filme mari pe an, toate cu incasari record pentru acele vremuri. Acestea sunt vremurile in care Sergiu Nicolaescu il aduce in fata publiclui pe comisarul Moldovan, personajul care i-a adus celebritatea si ca actor.
Pasionat de arta, si-a incercat si talentul de pictor
Pasionat de arta, Sergiu Nicolaescu isi incearca si talentul de pictor. In septembrie 2003 si-a expus lucrarile pe holurile Senatului. Dupa Revolutie a avut o bogata activitate politica pentru ca a fost participant activ la evenimentele din `89. Intre 1990 si 2004 a fost senator ales pe listele PSD.
Si-a trait viata departe de ochii presei
Viata personala si-a tinut-o departe de ochii publicului. A fost casatorit de trei ori. De prima sotie a divortat dupa trei luni de casnicie. "Nu eram pt insuratoare. Nu cred ca rezistam la asa ceva. Si pe urma, am descoperit filmul. Si cand am descoperit filmul, am descoperit viata", spunea Nicolaescu.
Al doilea mariaj, cu o colega de breasla, a durat 10 ani. "Ea se ocupa de costume, era foarte toleranta si foarte cuminte, la locul ei. M-a lasat sa-mi duc viata in felul in care am vrut si a durat 10 ani", marturisea regizorul.
In 2005, s-a casatorit cu o tanara de 28 de ani, care figura drept producator pe genericul filmului "15".