Horia Georgescu bagat in duba

"R - Ati luat bani pentru retrocedarea unor imobile supraevaluate?
H.G - Niciodata! Doar pentru ca am fost membru. Sunt acuzat de abuz in serviciu, nu cunosc niciun membru si pe nimeni"

Horia Georgescu, seful Agentiei Nationala petnru Integritate, a fost scos incatusat din sediul Directiei Anticoruptie si dus in arest, acuzat fiind de abuz in serviciu.

Cristian Ene -avocat: "S-a stabilit si un prejudiciu care din punctul nostru de vedere nu este cel real"

Prejudiciul nereal invocat de avocat este urias: 75 de milioane de euro. Suma uriasa a fost stabilita de procurorii anticoruptie dupa ce au analizat trei dosare de restituiri ale proprietatilor, pe care Horia Georgescu, pe atunci membru al comisiei ANRP, le-a avizat.

Primul dosar la care se refera procurorii este cel al unui teren de 21 de hectare, situat in Cernica. Pentru ca nu se mai putea obtine suprafata in natura, ANRP a decis sa le dea omului de afaceri Valentin Visoiu si altor doua persoane 375 de milioane de lei. Visoiu, al carui nume apare in mai multe dosare in care s-au cerut bani pentru imobile, a luat partea leului, 71%.

Pe locul doi este cazul familei Bortica. Statul a platit 84 de milioane de lei in schimbul unei proprietati de 55.000 de metri patrati, situata pe soseaua Oltenitei.

Iar pentru un alt imobil s-au platit 7 milioane si jumatate de lei cu rapiditate pentru ca titularul "a solicitat solutionarea cu prioritate a dosarului, motivand cu "starea de sanatate foarte subreda" a tatalui sau si cu varsta inaintata". (SURSA:DNA)

Suma totala pe care statul roman a acordat-o in cele trei dosare este de aproape 130 de milioane de euro, iar procurorii spun ca valoarea reala ar fi la jumatate.

Anchetatorii ii reproseaza lui Horia Georgescu faptul ca a avizat aceste dosare fara sa fie facuta o analiza imobiliara reala a pietei. Legea spune ca trebuie cercetate vanzarile de imobile din zona si stabilit un pret mediu pe metru patrat. In aceste dosare, explica procurorii, evaluarea proprietatilor s-a facut numai in baza unor anunturi de vanzare din ziare fara consultarea agentilor.

Alaturi de Horia Georgescu a fost adus la audieri si parlamentarul Theodor Nicolescu, pentru ca a fost vicepresedinte al ANRP.

Alaturi de deputatul PNL Theodor Nicolescu au mai fost audiate Ingrid Zaarour, fosta sefa a ANRP, care sufera de o boala incurabila si a fost lasata in libertate, dar si fosta consiliera a ministrului de interne Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu Popa, pusa sub acuzare acum 2 luni pentru ca ar fi sustras documente din minister.

Horia Georgescu va ajunge maine in fata instantei cu propunere de arestare. In varsta de de 38 de ani, Georgescu este presedintele ANI din aprilie 2012.  Potrivit declaratiei sale de avere, Georgescu are o casa de 356 de metri patrati in Brasov si doua apartamente in Brasov si Bucuresti. Seful ANI are si o datorie de 250.000 de euro catre nasii sai.